Volledig scherm
© Thinkstock

Hof spreekt moeder uit Deurne opnieuw vrij van kindermishandeling

DEN BOSCH - Het gerechtshof spreekt een vrouw vrij van zware mishandeling van haar zoontje (3). Daar had het OM zelf om gevraagd en het hof deed, tegen gebruik in, meteen uitspraak

De moeder zou het kind opzettelijk ziek hebben gemaakt met medicijnen.

Vrijspraak
De rechtbank sprak haar eind 2014 vrij omdat niet honderd procent vaststond dat ze het middel had toegediend. Hoewel het OM zelf in hoger beroep ging omdat er wel erg veel aanwijzingen waren tegen de moeder, zei advocaat-generaal G. Sta dat ook hij het niet boven alle twijfel verheven kreeg en anderen zoals de vader evenmin kon uitsluiten. De politie heeft daar niet op doorgezocht en ook de vertrouwensarts kreeg een tik op de vingers wegens tunnelvisie

Groeistoornissen en diarree
Het gaat om het derde kind van een inmiddels gescheiden echtpaar. Dat kreeg groeistoornissen en had hevige diarree. Dat liep uit naar ondervoeding, uitdroging en bloedvergiftiging. Het jongetje is lang opgenomen in een ziekenhuis, waar weken achter elkaar een laxeermiddel in zijn urine werd gevonden.

De moeder heeft hetzelfde laxeermiddel gebruikt, en was vrijwel altijd bij haar zoontje, regelmatig ook alleen. Toen het jongetje naar huis kon, maar moeder niet mocht zien, knapte het 'wonderbaarlijk' snel op.

Ontkenning
Zelf ontkent de moeder het hevig. Als moeders kinderen ziek maken, is dat meestal een psychische stoornis (Munchhausen by proxi) maar volgens deskundigen is er met haar niks mis. Hoewel ze hem niet direct beschuldigt, wijst de moeder wel naar de vader en de oma van het kind.

Advocaat-generaal G. Sta heeft hevig met de zaak geworsteld. De aanwijzingen dat de moeder het deed, zijn erg sterk. Maar, geeft hij toe, de politie heeft niet echt naar andere mogelijke daders gezocht. Tegen vader zijn weliswaar weinig aanwijzingen, maar hij valt ook niet uit te sluiten. En net zo min is honderd procent zeker dat moeder het wel deed. Dat bracht hem tot zijn verzoek tot vrijspraak.

  1. Buitengebied Asten en Someren krijgt op zijn vroegst begin 2018 glasvezel

    Buitengebied Asten en Someren krijgt op zijn vroegst begin 2018 glasvezel

    ASTEN/SOMEREN - Veel bewoners van het buitengebied in Asten en Someren moeten nog over de financiële drempel heen stappen. Alleen als 55 procent van de inwoners bereid is om eenmalig 1815 euro te betalen, komt daar glasvezel te liggen. De kabels worden hierna op zijn vroegst in het eerste kwartaal van volgend jaar aangelegd. Dat zegt aanbieder Mabib in aanloop naar een informatiebijeenkomst op woensdag 28 juni in restaurant Hoijse Hoeve in Someren.

Deurne e.o.