Huisarts in Asten bedacht wekelijkse wandeling
Volledig scherm
Huisarts in Asten bedacht wekelijkse wandeling © Ton van de Meulenhof

Huisarts in Asten bedacht wekelijkse wandeling en loopt zelf maandelijks mee

ASTEN - Je kunt als huisarts patiënten adviseren om meer te bewegen. Je kunt ook het goede voorbeeld geven. Dat doet Aafke Snoeijen van de praktijk Lienderweg in Asten.

Ze nam het initiatief voor wekelijkse wandelingen op maandag. Eén keer in de maand loopt de dokter zelf mee. De wandeling is niet alleen bedoeld voor haar eigen patiënten: iedereen die in gezelschap lekker een straatje om wil, mag zich melden. Op maandag om 13.00 uur bij dienstencentrum De Beiaard.

Ter plekke wordt bepaald waar de wandeling naartoe voert. Het gaat niet om de route, het gaat om het lopen. Een uurtje, in een rustig tempo. Goed voor het lichaam, goed voor de geest, goed voor de sociale contacten, betoogt de huisarts.

Elke week is er begeleiding. Naast Snoeijen en haar praktijkondersteuner Carin Hurkmans lopen ook een fysiotherapeut, buurstportcoach en mensen van welzijnsorganisatie Onis mee.

Bijkomend effect is dat Snoeijen zo gesprekken met patiënten en andere deelnemers voert. Een consult op de praktijk duurt maar tien minuten, of twintig bij een dubbele afspraak. Vaak gaat het dan om een specifieke klacht. Hier 'op straat' komen andere zaken aan bod. Het is informeler.

Deurne e.o.