Volledig scherm
© Thinkstock

Laatste wanhoopspoging redden crossen Lierop

LIEROP - Gemeente Someren richt pijlen tenslotte op provincie voor bestemmingsplanwijziging. Burgemeester Veltman heeft echter weinig hoop op goede afloop.

Het besef dat het over een paar maanden gedaan is met de motorcross in Lierop, langzaam daalt het in bij Motor- en Autoclub Lierop (MAC). Vanaf 1 juli mag er op circuit De Herselse Bossen niet meer gecrost worden, maakte burgemeester Veltman van Someren donderdagavond bekend tegenover de commissie Burger en Bestuur. Voor secretaris Stefan Adriaans is het een hard gelag. ,,We kunnen straks niet meer doen waar we als vereniging ooit voor opgericht zijn. Je bestaansreden valt weg. En dit moeten we dan vertellen aan al onze vrijwilligers die hun ziel en zaligheid in de vereniging leggen.’’

Dat het verbod op crosses en trainingen eraan zat te komen was bekend. De Raad van State oordeelde dat de gemeente de Grand Prix-wedstrijden op het Lieropse circuit moet verbieden zolang die niet in een bestemmingsplan zijn vastgelegd. Eerder nog weigerde de gemeente die wedstrijden te verbieden omdat die onder het overgangsrecht zouden vallen, maar daar was de bestuursrechter in Den Bosch het niet mee eens. In hoger beroep bij de Raad van State kregen MAC en de gemeente opnieuw nul op het rekest.

MAC probeerde aan de hand van oud beeldmateriaal aan te tonen dat ook voor 1982 al even intensief gecrost werd op het terrein, maar de Raad van State vond dat bewijs te dun. Met de kritische omwonenden, die vinden dat de gemeente de crosses moet verbieden en het juridische getrouwtrek in gang zetten, werd ook geen compromis bereikt. En dus kan de gemeente niet anders dan handhavend optreden. ,,Maar we wilden MAC wel een redelijke tijd gunnen om over de zaken na te denken’’, volgens Veltman.

  1. Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuidoost-Brabant 'uitstekend' (graphic)
    GRAPHIC

    Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuid­oost-Bra­bant 'uitstekend'

    EINDHOVEN/HELMOND - De waterkwaliteit van officieel aangewezen zwemplekken als kustwateren, recreatieplassen en meren in Nederland wordt steeds beter. Kreeg in 2012 nog 67 procent van de Nederlandse zwemwateren het label 'uitstekend', vorig jaar was dit 75 procent. In 2016 was 95 procent van het zwemwater van minstens 'voldoende' kwaliteit en daarmee geschikt voor een verfrissende duik. In deze regio krijgen alle zwemplassen het oordeel 'uitstekend', alleen het Laco Strandbad in Nuenen moet het doen met een 'goed'.

Deurne e.o.