Volledig scherm
© Thinkstock

Lommel bouwt groot zonnepanelenpark

LOMMEL - Lommel heeft plannen voor een enorm zonnepanelenpark. Het krijgt een omvang van 110 hectare en telt 377.000 panelen. Dat is vergelijkbaar met 220 voetbalvelden naast elkaar.

Met zoveel zonnepanelen kan het park bijna 6 procent van de Vlaamse klimaatdoelstelling invullen. Het kan stroom leveren aan 25.000 gezinnen of verschillende bedrijven. De investering bedraagt 90 miljoen euro.

Het gaat om een project van Lommel en de Belgisch-Limburgse investeringsmaatschappij LRM. Zij claimen dat 'Kristalpark III' het grootste panelenpark van de Benelux wordt.

Het park komt op het bedrijventerrein Kristalpark dat bijna 260 hectare groot is. Lommel verwacht dat de bouw in 2018 kan starten.

Ook inwoners van Lommel kunnen participeren. Zij kunnen panelen uit het park huren en de stroom daarvan gebruiken voor hun huishouden. Volgens de gemeente kunnen inwoners die thuis geen gelegenheid hebben voor panelen op die manier toch deelnemen in een eigen zonnetuintje.

  1. Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuidoost-Brabant 'uitstekend' (graphic)
    GRAPHIC

    Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuid­oost-Bra­bant 'uitstekend'

    EINDHOVEN/HELMOND - De waterkwaliteit van officieel aangewezen zwemplekken als kustwateren, recreatieplassen en meren in Nederland wordt steeds beter. Kreeg in 2012 nog 67 procent van de Nederlandse zwemwateren het label 'uitstekend', vorig jaar was dit 75 procent. In 2016 was 95 procent van het zwemwater van minstens 'voldoende' kwaliteit en daarmee geschikt voor een verfrissende duik. In deze regio krijgen alle zwemplassen het oordeel 'uitstekend', alleen het Laco Strandbad in Nuenen moet het doen met een 'goed'.

Kempen