Volledig scherm
Voorleeskampioen Maud Houbraken tussen haar klasgenoten. © A Ndrekempen

Maud Houbraken voorleeskampioen Groot Bergeijk

BERGEIJK - Tijdens een feestelijke finale maandag is de voorleeskampioen van Groot Bergeijk bekend geworden: Maud Houbraken uit groep 7 van basisschool Sint Bernardus. Zij wist met een gedeelte uit het door haar gekozen boek Weerwolvenbos van Paul van Loon de vijfkoppige jury te overtuigen.

De jury heeft het op zich niet makkelijk. Zes verhalen passeren de revue en bij elke kandidaat moeten negen punten beoordeeld worden. Zo gaat het er onder meer om dat de kandidaat in een prettig tempo voorleest en dat de emotie juist wordt overgebracht, maar ook dat het publiek helemaal wordt meegevoerd in het verhaal.

De theaterzaal van De Kattendans is goedgevuld met zeker tweehonderd leerlingen met aanhang van de zes Bergeijkse scholen. Is de kandidaat van hun school aan de beurt, dan wordt dit ingeluid met oorverdovend gestamp en enthousiast geroep. Maar tijdens het voorlezen is er volledige stilte en aandacht voor de verhalen.

Meisjes
Opmerkelijk is dat de zes voorleeskampioenen van de zes scholen meisjes zijn. Voorzitter van de jury Johan Biemans doet een oproep aan de aanwezige jongens. De reactie ‘dat kan ik niet’ koppelde Biemans terug met de opmerking: ,,Heb je het al geprobeerd dan?”

Fé Kuijken, voorleeskampioen van het vorige jaar, had ook plaats in de jury. ,,Het is heel anders dan zelf voorlezen, maar ik vond het wel heel leuk om te doen.” De jury vatte de presentatie van Maud als volgt samen: ‘Het was een frisse, heel relaxte presentatie. Er werd ook heel goed in het publiek gekeken. Het fragment is goed gekozen.’ Ook omdat Maud nog in groep 7 zit en dus een van de jongere finalisten is, ziet de jury toekomst in haar.

Bed
De reden van het succes van Maud? ,,Ik heb op school veel geoefend en elke avond als ik naar bed ga, lees ik nog wat voor ik ga slapen.” Het provinciale kampioenschap is op 18 maart.

  1. Overzicht: branden teisteren de regio

    Overzicht: branden teisteren de regio

    EINDHOVEN – Tankautospuiten, hoogwerkers en extra hulpdiensten draaiden overuren en reden naar Budel, Eindhoven, Deurne en Eersel. Brandweerlieden rukten uit, extra hulpdiensten werden opgetrommeld en talloze sirenes loeiden: de ene brand was nog niet geblust of de volgende woedde alweer. De één nog groter dan de ander. Deuren en ramen moesten op slot: er gingen meerdere NL-alerts de deur uit. Ja, het was afgelopen weken veelvuldig raak in deze regio.

Kempen