Jules Welling uit Best
Volledig scherm
Jules Welling uit Best © Jurriaan Balke

Jules Welling uit Best was markant figuur

BEST - In Cultuurspoor van Best is deze week een eerbetoon geplaatst aan een markante inwoner: Jules Welling, die vorige week is overleden aan de gevolgen van een herseninfarct.

Alle boeken van zijn hand die door de bibliotheek zijn aangeschaft, liggen naast elkaar: van Mat!, een kinderboek over schaken tot het boekje Nou breekt mijn klomp met cursiefjes over Best en Bestenaren.

"Het was een man die je vaak door Best zag fietsen", verklaart bibliotheekdirecteur Ingrid van Beek. "En altijd als hij een boek had gepubliceerd, kwam hij langs om het te verkopen." Wat de Bestse bibliotheek in de meeste gevallen prompt deed. "In tijden van crisis ging hij direct door naar de supermarkt." Vooral de verhalen over het dorp werden uitgeleend, zijn gedichten vonden iets minder aftrek. "Hij kwam ook regelmatig checken of zijn boeken nog in de kast stonden."

Vooral in de schaakwereld is geschokt gereageerd op de dood van Welling. Tot zeer recent bezocht hij nog de clubavonden van de Eindhovense schaakvereniging, ook al ging het zichtbaar slecht met zijn gezondheid. Welling liep al vanaf de jaren zestig in de schaakwereld rond en schreef onder meer voor het Nederlandstalige tijdschrift Schaaknieuws, maar ook voor internationale bladen als Die Schachwoche (Zwitserland) en Inside Chess (VS). Ook heeft hij voor het Eindhovens Dagblad gewerkt, onder meer als schaakverslaggever.

Welling werd geboren in Amersfoort, maar groeide op in Noord-Brabant. De uitvaart was dinsdagmiddag.

  1. Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuidoost-Brabant 'uitstekend' (graphic)
    GRAPHIC

    Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuid­oost-Bra­bant 'uitstekend'

    EINDHOVEN/HELMOND - De waterkwaliteit van officieel aangewezen zwemplekken als kustwateren, recreatieplassen en meren in Nederland wordt steeds beter. Kreeg in 2012 nog 67 procent van de Nederlandse zwemwateren het label 'uitstekend', vorig jaar was dit 75 procent. In 2016 was 95 procent van het zwemwater van minstens 'voldoende' kwaliteit en daarmee geschikt voor een verfrissende duik. In deze regio krijgen alle zwemplassen het oordeel 'uitstekend', alleen het Laco Strandbad in Nuenen moet het doen met een 'goed'.

Best e.o.