Volledig scherm
© Thinkstock

Motie: AED's voor heel Best

BEST - In Best moeten zoveel openbaar toegankelijke defibrillatoren komen te hangen dat burgerhulpverleners bijna overal binnen zes minuten bij een slachtoffer met een hartstilstand kunnen komen.

Een motie van deze strekking is maandagavond tijdens de behandeling van de begroting door de hele gemeenteraad aangenomen. Wethouder John Verheijen (VVD, financiën) heeft de opdracht gekregen te onderzoeken hoeveel AED's (automatische externe defibrillatoren) nodig zijn, waar die moeten worden geplaatst en hoeveel geld daarvoor nodig is. Het besluit valt na berichtgeving in deze krant over een tekort aan voor burgerhulpverleners bereikbare AED's. Zo hangen in Best weliswaar 49 hartdefibrillatoren, maar de meeste ervan zijn niet algemeen toegankelijk. Een uitzondering is de AED die onlangs is aangeschaft met het buurtbudget van de wijk Speelheide.

In de paar maanden dat het apparaat er hangt, is al vijf keer een oproep van de 112-meldkamer gegaan naar een burgerhulpverlener om de AED voor een slachtoffer op te halen. Vier van de vijf keren ging het om een slachtoffer van buiten de wijk.

  1. Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuidoost-Brabant 'uitstekend' (graphic)
    GRAPHIC

    Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuid­oost-Bra­bant 'uitstekend'

    EINDHOVEN/HELMOND - De waterkwaliteit van officieel aangewezen zwemplekken als kustwateren, recreatieplassen en meren in Nederland wordt steeds beter. Kreeg in 2012 nog 67 procent van de Nederlandse zwemwateren het label 'uitstekend', vorig jaar was dit 75 procent. In 2016 was 95 procent van het zwemwater van minstens 'voldoende' kwaliteit en daarmee geschikt voor een verfrissende duik. In deze regio krijgen alle zwemplassen het oordeel 'uitstekend', alleen het Laco Strandbad in Nuenen moet het doen met een 'goed'.

Best e.o.