Zora de zorgrobot aan het werk in Best
Volledig scherm
Zora de zorgrobot aan het werk in Best

Zora de zorgrobot ondersteunt zorgmedewerkers in Best

BEST – Technologie is niet meer weg te denken in onze samenleving en wordt nu ook veel toegepast bij zorgorganisaties. Een van de hulpmiddelen die dinsdag bij Archipel Nazareth in Best geïntroduceerd werd, is Zora de zorgrobot.

Zora is ontwikkeld bij QBMT in België en beschikt over diverse sensoren, kan spreken, bewegen en met een camera beelden opnemen.

Volgens Maria van de Wouw, projectleider innovatie bij Archipel zijn er talloze mogelijkheden om Zora in te zetten: 'Bij een gymles, waarbij door Zora de gymoefeningen gefilmd worden zodat na afloop een fysiotherapeut kan beoordelen waar nog aandachtspunten zijn. Ook bij geheugenfitness waarbij cliënten kaartjes krijgen met teksten en Zora daarover vragen stelt of om te hoofdrekenen`.

Maar Zora kan volgens Van de Wouw nooit de professionele verzorgers en begeleiders vervangen: `Ze vult aan en ondersteunt het werk van de professional`. Om ervoor te zorgen dat Zora een echte inwoner van Best wordt, kreeg de zorgrobot uit handen van burgemeester Anton van Aert een officieel paspoort.

Lees alles in het ED van donderdag of in de digitale krant.

  1. Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuidoost-Brabant 'uitstekend' (graphic)
    GRAPHIC

    Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuid­oost-Bra­bant 'uitstekend'

    EINDHOVEN/HELMOND - De waterkwaliteit van officieel aangewezen zwemplekken als kustwateren, recreatieplassen en meren in Nederland wordt steeds beter. Kreeg in 2012 nog 67 procent van de Nederlandse zwemwateren het label 'uitstekend', vorig jaar was dit 75 procent. In 2016 was 95 procent van het zwemwater van minstens 'voldoende' kwaliteit en daarmee geschikt voor een verfrissende duik. In deze regio krijgen alle zwemplassen het oordeel 'uitstekend', alleen het Laco Strandbad in Nuenen moet het doen met een 'goed'.

Best e.o.