Volledig scherm
Tijn Kolsteren. © ANP

Planetoïde vernoemd naar nagellak-held Tijn uit Hapert

WASHINGTON - Tijn Kolsteren, de zesjarige jongen uit Hapert die eind vorig jaar meer dan 2 miljoen euro inzamelde voor Serious Request door een nagellakactie, is vereerd met een planetoïde. Het rotsblok dat rond de zon draait, heet voortaan Tijn.

Het Minor Planet Center in de Verenigde Staten, dat over de namen gaat, heeft dat bekendgemaakt. De planetoïde had tot nu toe alleen een wetenschappelijke naam, (6327) 1991 GP1.

Er zijn honderdduizenden planetoïden in een baan rond de zon. Tijn komt nu in een bijzonder rijtje. Andere Nederlanders naar wie zo'n rotsblok is vernoemd, zijn onder andere Harry Mulisch, Vondel, Van Gogh, Rembrandt, Anne Frank, Erasmus, Wubbo Ockels, André Kuipers en Johan Cruijff.

Tijn lijdt aan terminale hersenstamkanker. Hij ging in december tegen betaling nagels lakken. Heel Nederland volgde dat voorbeeld. Het gaat de laatste tijd steeds slechter met hem, schreef zijn vader in januari.

  1. Overzicht: branden teisteren de regio

    Overzicht: branden teisteren de regio

    EINDHOVEN – Tankautospuiten, hoogwerkers en extra hulpdiensten draaiden overuren en reden naar Budel, Eindhoven, Deurne en Eersel. Brandweerlieden rukten uit, extra hulpdiensten werden opgetrommeld en talloze sirenes loeiden: de ene brand was nog niet geblust of de volgende woedde alweer. De één nog groter dan de ander. Deuren en ramen moesten op slot: er gingen meerdere NL-alerts de deur uit. Ja, het was afgelopen weken veelvuldig raak in deze regio.

Kempen