Wim van de Donk
Volledig scherm
Wim van de Donk

Provincie wil snel duidelijkheid van COA over benodigde opvang

DEN BOSCH - Commissaris van de koning Wim van de Donk heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gevraagd om snel duidelijkheid te geven aan de Brabantse gemeenten over noodzaak en wenselijkheid van de plannen van de gemeenten voor de opvang van asielzoekers, nu de instroom van asielzoekers plots daalt. Het COA geeft aan op 1 september met een kadernota te komen, die de basis moet zijn voor een bijgestelde opdracht aan de Brabantse gemeenten.

Dat blijkt uit een persbericht van de provincie dat verstuurd is na het overleg dat woensdagavond op het provinciehuis is gehouden tussen de Brabantse burgemeesters, wethouders en de commissaris van de koning over de opvang van asielzoekers in Brabant.

Prioriteiten stellen
Door de dalende instroom is er volgens de provincie nu tijd om de plannen verder uit te werken en om prioriteiten te stellen. Wel benadrukt de provincie in het persbericht dat er onvoldoende opvang in Brabant zou zijn geweest als de instroom niet was gedaald.

Volgens het huidige Brabantse asielplan zijn gemeenten door de provincie verplicht om in totaal 14.000 asielzoekers op te vangen. Door de dalende instroom neemt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) locaties die klaar zijn nu soms niet af, omdat er een capaciteitsoverschot is. Dit gebeurde onlangs in Waalwijk en Veghel.

Van de Donk riep de gemeenten eind vorige week nog op toch vooral door te gaan met het ontwikkelen van opvanglocaties. Dat er nu minder asielzoekers naar Nederland komen, wil niet zeggen dat dat de komende maanden ook zo is, stelde hij toen.

  1. Valkenswaardse producer trots op PlayStation 4-game Horizon Zero Dawn

    Valkenswaardse producer trots op PlayStation 4-game Horizon Zero Dawn

    VALKENSWAARD - Een steentje bijdragen aan wat een van de meest succesvolle Nederlandse games aller tijden kan worden. Angie Smets uit Valkenswaard en Misja Baas uit Breda voelen zich ontzettend vereerd dat ze deel mochten uitmaken van de ontwikkeling van Horizon Zero Dawn. De nieuwste openwereldgame voor de PlayStation 4 is maandag bedolven onder de lovende kritieken. "We hebben jarenlang naar deze dag uitgekeken."