Volledig scherm
© Thinkstock

Drugs gekocht? Hulpverlener meteen op de stoep in Cranendonck

CRANENDONCK - Jonge ouders die drugs kochten van een dealer kregen in Cranendonck een bezoek aan huis van politie en hulpverlener.

Uit het raam aan de overkant van de woning tuurt een nieuwsgierige buur. De politieauto stopt recht voor het huis en er stappen twee personen uit. De man in politie-uniform opent het gesprek en vraagt of hij en de hulpverlener binnen mogen komen. De politie heeft bewijs dat de eigenaar van de woning onlangs drugs kocht en legt uit dat hij niet aan de deur staat om iemand op te pakken, maar juist om hulp aan te bieden.

Huisbezoek
Zestig drugsgebruikers in Cranendonck hebben zo'n huisbezoek gekregen na aan het licht te zijn gekomen in een drugsonderzoek.

Of je nu één pilletje of een kilo cocaïne kocht, voor de aanpak van de gemeente Cranendonck maakt het niks uit. Onder de groep van zestig 'gebruikers' zaten opvallend veel jonge ouders. "Je kunt dan twee dingen doen", zegt wethouder Jan van Tulden. "Of je vervolgt ze met het gevolg dat je een heel gezin ontwricht. Of je kiest voor een geheel nieuwe benadering."

Nieuwe aanpak
De aanpak van de gemeente Cranendonck is uniek voor de regio en is volgens betrokkenen nog in geen enkele plattelandsgemeente op deze manier uitgevoerd. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en het sociaal team werkten samen met de politie, Novadic Kentron en de gemeente.

"Het kon alleen maar doordat we het politieonderzoek als hard bewijs hadden", zegt Jolanda van der Heijden, procescoördinator van het CJG en sociaal team. "Dat gaf ons de mogelijkheid om achter de voordeur van de gebruikers te komen."

Preventief
De gesprekken zijn vooraf aangekondigd en zodanig gepland dat er geen kinderen bij aanwezig waren. In enkele gevallen kwamen de huisbezoeken alsnog onverwacht en dat leverde soms spanning op.

Bij een meerderheid van de huishoudens was er nog geen sprake van langdurige problemen of overlast en waren de gesprekken vooral preventief.

"Wat ons opvalt is dat het in de meeste gevallen om gezinnen met behoorlijke inkomens gaat. Er is een grote diversiteit in leeftijden en gezinsituaties. We concluderen daaruit dat drugsgebruik blijkbaar zo normaal is dat het in alle lagen van de bevolking voorkomt. De vanzelfsprekendheid heeft ons verrast", aldus de wethouder.

Lees het uitgebreide verhaal in het ED van donderdag of in de digitale krant.

  1. Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuidoost-Brabant 'uitstekend' (graphic)
    GRAPHIC

    Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuid­oost-Bra­bant 'uitstekend'

    EINDHOVEN/HELMOND - De waterkwaliteit van officieel aangewezen zwemplekken als kustwateren, recreatieplassen en meren in Nederland wordt steeds beter. Kreeg in 2012 nog 67 procent van de Nederlandse zwemwateren het label 'uitstekend', vorig jaar was dit 75 procent. In 2016 was 95 procent van het zwemwater van minstens 'voldoende' kwaliteit en daarmee geschikt voor een verfrissende duik. In deze regio krijgen alle zwemplassen het oordeel 'uitstekend', alleen het Laco Strandbad in Nuenen moet het doen met een 'goed'.

Cranendonck e.o.