Volledig scherm
© Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Vlaamse schrijfster Lize Spit aan de tand gevoeld bij boekenavond bij Van Piere

EINDHOVEN - Een beetje jaloers was hij wel, de Eindhovense schrijver Henk van Straten. Hij stelde de vragen aan de Vlaamse schrijfster Spit tijdens de boekenavond bij Van Piere en vond het jaloersmakend dat er inmiddels meer dan 130.000 boeken over de toonbank zijn gegaan, dat het in tien talen wordt vertaald - in september in het Duits en - o ja - er wordt ook een film van gemaakt...

Spit (1988) schreef 'Het Smelt' in een jaar en heeft inmiddels meer dan een jaar nodig gehad om er 'vanaf' te komen: ,,Dat was een lastige periode, een soort van rouwen, omdat je niet meer aan het boek kan geraken, terwijl je er een tijd lang zo intensief mee bezig bent geweest. Sinds kort weet ik dat er een tweede boek zit aan te komen. Ik heb het thema en heb al wel wat gekrabbeld, nog niet echt geschreven. Maar, de zandloper gaat binnenkort weer omgedraaid worden, dan kan ik me weer opsluiten, mijn eigen opdrachtgever zijn en gaan schrijven."

Op de vraag van Van Straten of dat tweede boek, na het enorme succes van het debuut, eenzelfde soort vorm als 'Het Smelt' gaat krijgen, antwoordde Spit ontkennend: ,,Nee, dat zou te makkelijk zijn. Ik ben geen fabriekje hè. Zo werkt dat niet met schrijven." Maar meer wilde Spit - met de zo typerende knot op haar hoofd - er niet over kwijt: ,,Dat zeg ik pas als het helemaal af is."

Lees meer in de papieren krant van donderdag of via de e-paper.