Piet Hein Eek - Interieur en suite, 1998. foto gijs van de burgt
Volledig scherm
Piet Hein Eek - Interieur en suite, 1998. foto gijs van de burgt

1 - WAT IS DAT? - Piet Hein Eek (video)

Elke dag bespreekt kunstmedewerker van het ED Anneke van Wolfswinkel een bepaald object met de designer. In deze eerste aflevering is dat Piet Hein Eek

Eh... een complete bibliotheekkamer? Voor thuis?

Piet Hein Eek: „Dit is een interieur dat we in 1998 gemaakt hebben voor een professor met een groot huis. Die is inmiddels kleiner gaan wonen, en hij belde ons of we nog iets met dat interieur konden. We hebben het hele interieur, voor- en achterkamer, daar weggehaald en hier weer opgebouwd. Gekkenwerk, maar geweldig leuk om te doen.”

„De voorkamer is een studeerkamer, met een grote rechthoekige tafel en boekenkasten, en de achterkamer is bedoeld om met een klein gezelschap socratische gesprekken te voeren. Hierin staat de eerste ovalen tafel die we ooit maakten. Tussen de twee kamers zitten hoge sloophouten schuifdeuren, en de lambrisering is ook van sloophout.”

„Bij de tafel staan nu stoelen uit de nieuwe collectie, die passen er prima bij. Maar oorspronkelijk hoorden er grof-houten fauteuils bij. Die zitten wel comfortabel, maar zijn ook onverwacht en verrassend. Dat past wel bij een socratisch gesprek.”

„Het hergebruiken van materiaal is zo’n beetje de kern van wat wij hier altijd doen, dus hoe gaaf is het om onze eigen meubels te kunnen hergebruiken? De meubels hebben hooguit een beetje een patina gekregen, maar ze zijn na dik vijftien jaar gebruik totaal niet versleten. Kunnen de mensen gelijk zien hoe duurzaam onze meubels zijn. Toen we de kasten aan het opbouwen waren, zeiden bezoekers van de showroom al: ‘Oooh, wat mooi, zijn die te koop?’ Maar voorlopig staat het gewoon hier.”

Piet Hein Eek, Halvemaanstraat 30, Eindhoven.

Elke dag bespreekt Anneke van Wolfswinkel een object met de designer. Dit keer Piet Hein Eek
  1. Geen banale etenswaar tijdens DDW in Eindhoven

    Geen banale etenswaar tijdens DDW in Eindhoven

    EINDHOVEN - Ook op het gebied van eten is er van alles te ontdekken tijdens de designweek. Insectenbonbons, bietenstroopwafels of paardenstoofvlees. Ook op het gebied van eten is veel te ontdekken tijdens de DDW. Van de glazen kas waar projecten tussen boeren en ontwerpers worden gepresenteerd, tot de talrijke eetstandjes en tijdelijke restaurants. Voedsel is overal op de DDW. Op de officiële website staat zelfs een foodroute langs 16 van de 31 plekken.