Volledig scherm

Arbeidsmigranten in de Peel uit anonimiteit halen om misstanden tegen te gaan

ASTEN - Ze zouden worden uitgebuit als 'moderne slaven' door een horecaondernemer uit de Peel. Ze maakten lange dagen; ze hadden geen loonstroken, arbeidscontracten of verzekering en hun schamele loon werd contant uitbetaald. Twaalf Bulgaren en Grieken leefden in kleine hokjes, vaak zonder daglicht of zelfs enige ventilatie. Het gebeurt gewoon, in de Peel.

Het zijn misstanden als deze die de zes Peelgemeenten met hun neus op de feiten drukten. Een jaar lang spoorde een speciaal interventieteam arbeidsmigranten op van wie het vermoeden was dat ze onder slechte omstandigheden werkten of leefden in de Peel. De conclusie? Er gaat nog voldoende verkeerd. "Dat is me tegengevallen", zegt projectleider Peter Knoops. "We wilden aanvankelijk ook gaan kijken op plekken waar het juist goed gaat met arbeidsmigranten. Dat is meestal namelijk het geval. Maar daar zijn we door alle signalen van excessen niet aan toegekomen."

Werktijden
In een jaar tijd onderzocht het team 81 bedrijven, woningen en horecagelegenheden waar het bijna vierhonderd arbeidsmigranten aantrof. Driekwart van hen staat niet ingeschreven bij de gemeenten, vaak woonden ze met teveel in één huis dat ook nog eens niet brandveilig was. Uit de gesprekken bleek dat een op de drie arbeidsmigranten meer dan acht uur werkt op een dag en het merendeel is wekelijks zes of zeven dagen in de weer.

Lees dinsdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.

Deurne e.o.