Volledig scherm
Lodewijk Asscher tijdens de politieke ledenraad van de Partij van de Arbeid in het Beatrixkwartier. © ANP

Asscher mag aanblijven als partijleider PvdA

Lodewijk Asscher mag ondanks de dramatische verkiezingsnederlaag van woensdag aanblijven als partijleider van de PvdA. De leden van de partij spraken vandaag hun vertrouwen in hem uit tijdens de ledenraad van de PvdA in Utrecht.

Van de achterban stemde ruim 87 procent voor het aanblijven van Asscher. De vicepremier is pas vier maanden PvdA-leider.

Voorzitter Hans Spekman wachtte een tegen hem ingediende motie van wantrouwen niet af en trok gisteravond zijn conclusies uit de verkiezingsuitslag.

Asscher stak vanmiddag de hand in eigen boezem. Hij erkende dat hij er niet in is geslaagd het vertrouwen terug te winnen van kiezers, maar hij is strijdbaar voor de toekomst.

,,Het doet mij pijn en verdriet dat ik er als lijsttrekker niet in ben geslaagd het vertrouwen in de PvdA te herstellen. Ik had natuurlijk gehoopt om verschil te kunnen maken. Dat is mij niet gelukt. Mijn vertrouwen in onze idealen echter ongebroken’’, zei Asscher tegenover zo’n 1000 partijgenoten.

  1. Vissen met Van Rooijen: Een zeedonderpad of een slijmvis?

    Vissen met Van Rooijen: Een zeedonderpad of een slijmvis?

    Verslaggever Jan Hoedeman gooit deze week zijn hengel uit met een recordhouder. Martin van Rooijen was met zijn 31 jaar de jongste staatssecretaris ooit in het kabinet Den Uyl. Hij kijkt met trots terug op die tijd. ,,Het waren hevige politieke omstandigheden. Ze kunnen nu leren dat het ook nog anders kan en ook nog met succes", zegt hij doelend op de huidige formatieonderhandelingen. De woordvoerder van Van Rooijen wist zelfs nog een visje uit het water te hengelen. Maar wat het is?