Volledig scherm
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken © ANP/Bart Maat

Plasterk: PvdA moet zich aansluiten bij GroenLinks

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vindt dat de PvdA zich zou moeten aansluiten bij GroenLinks. Dat schrijft hij in een opiniestuk in de Volkskrant van morgen. 

Volgens de PvdA-bewindsman is het ,,tijd dat de PvdA een toontje lager gaat zingen'' en zouden de negen resterende PvdA-Kamerleden er goed aan doen zich te verenigen met GroenLinks. Plasterk zal zelf niet terugkeren in de Tweede Kamer.

,,In plaats van negatieve aandacht voor het verlies op links genereert het nieuwsgierige interesse en respect, net op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen'', aldus Plasterk in de Volkskrant. 

Plasterk ziet het liefst dat ook de SP zich bij GroenLinks aansluit zodat er op die manier een brede linkse partij kan ontstaan. 

Quote

Als er één moment is om dit proces in gang te zetten, is het nu

,,De belangrijkste conclusie van de verkiezingen is dat links als geheel enorm heeft verloren, twintig zetels, en dat links compleet verdeeld is'', schrijft Plasterk.  Volgens hem rest de linkse partijen daarom maar één ding: samenwerken. ,,Bij de formatie zouden de linkse partijen elkaar vast moeten houden, zodat er een vrij minimale rechtse meerderheidsregering (of minderheidsregering) komt rond de rechtse motorblokpartijen VVD, CDA en D66.'' 

Partijleider
Plasterk deed in 2012 nog een gooi naar het partijleiderschap. ,,
Ik maak duidelijk dat ik de PvdA weer in het centrum van de macht wil helpen met een redelijk en links geluid'', zei hij destijds. Plasterk verloor de interne verkiezing toen van Diederik Samsom. 

,,Als er één moment is om dit proces in gang te zetten, is het nu'', zo sluit hij zijn brief af.

 1. Oude tourbus van The Kelly Family te koop: 'Er zit zelfs een biertap in'
  Play

  Oude tourbus van The Kelly Family te koop: 'Er zit zelfs een biertap in'

  Een buitenkans voor fans van The Kelly Family die geld over hebben: de vroegere tourbus van de muzikale familie is te koop. De Iers-Amerikaanse familieband gebruikte de bus jarenlang tijdens Europese tournees. De kenmerkende beschildering, met onder meer de bandnaam, zit er tegenwoordig niet meer op. De Bristol Lodekka is nu egaal rood. Een veilingmeester van Catawiki schat dat de dubbeldekker tussen de 32.000 en 42.000 euro zal opbrengen.
 2. Politie haalt 'illegale marktplaats' met één druk op de knop offline

  Politie haalt 'illegale marktplaats' met één druk op de knop offline

  De politie heeft in samenwerking met meerdere nationale- en internationale veiligheidsdiensten de prominente illegale marktplaats Hansa Market gekraakt. De diensten hebben de website eerst 27 dagen lang in de gaten gehouden en gegevens van gebruikers geregistreerd alvorens de website offline te halen. De website werd live op de persconferentie offline gehaald. De politie is haar nopjes met de actie, en waarschuwt: 'Het is prima dat je op het internet illegaal drugs wil kopen, maar je bent nooit anoniem'.