Rutte wil met CDA en D66 in kabinet

VideoDe VVD vindt dat CDA en D66 zitting moeten krijgen in een nieuw kabinet ,,gezien de verkiezingsuitslag". Dat zei VVD-voorman Mark Rutte vanmorgen nadat hij een gesprek had gehad met de verkenner Edith Schippers.

Volledig scherm
© EPA

Hij hoopt verder dat er een ,,stabiel meerderheidskabinet komt met draagvlak in beide Kamers". Het demissionaire kabinet van VVD en PvdA heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer waardoor er steeds naar de oppositie moest worden gekeken om maatregelen door de Senaat te loodsen.

Een combinatie van VVD, CDA en D66 heeft nog geen meerderheid. Daarom zal er een vierde partij nodig zijn. GroenLinks en ChristenUnie worden in dat verband vaak genoemd. Rutte herhaalde maandag dat hij de PVV uitsluit als coalitiepartner.

Linkerflank

Het is volgens de VVD'er belangrijk om te weten hoe de SP, GroenLinks, ChristenUnie en PvdA ,,in de wedstrijd zitten". Zij kunnen het 'motorblok' VVD-CDA-D66 een meerderheid geven in beide Kamers. SP heeft de VVD uitgesloten en de PvdA wil na de desastreuze verkiezingsnederlaag niet meer regeren.

Rutte hield de kaarten verder tegen de borst. ,,Vanuit VVD-perspectief hebben ze allemaal voor- en nadelen."

Hij zei belangrijk te vinden dat een volgend kabinet werkt aan lastenverlichting voor de middenklasse in combinatie met een belastingherziening. Verder moet die coalitie werk maken van onder meer de energietransitie en investeren in ouderen- en verpleegzorg.

Bekijk zelf in onze coalitiebouwer welke combinaties in aanmerking komen voor het vormen van een kabinet. 

  1. Vissen met Van Rooijen: Een zeedonderpad of een slijmvis?

    Vissen met Van Rooijen: Een zeedonderpad of een slijmvis?

    Verslaggever Jan Hoedeman gooit deze week zijn hengel uit met een recordhouder. Martin van Rooijen was met zijn 31 jaar de jongste staatssecretaris ooit in het kabinet Den Uyl. Hij kijkt met trots terug op die tijd. ,,Het waren hevige politieke omstandigheden. Ze kunnen nu leren dat het ook nog anders kan en ook nog met succes", zegt hij doelend op de huidige formatieonderhandelingen. De woordvoerder van Van Rooijen wist zelfs nog een visje uit het water te hengelen. Maar wat het is?