Volledig scherm
Jesse Klaver mag morgen weer op bezoek bij verkenner Edith Schippers. © Maarten Hartman

Verkenner praat door met 'motorblok' en GroenLinks

Verkenner Edith Schippers praat morgen met de partijleiders van VVD, CDA, D66 en GroenLinks door over de vorming van een nieuwe regering. Dat is vanavond bekendgemaakt. 

Een regeringscoalitie van dit viertal is door de meeste partijen aangeraden, waarbij VVD, CDA en D66 samen als 'motorblok' gelden.

Schippers ontving vandaag de gekozen lijsttrekkers van alle dertien politieke partijen om hun advies voor de kabinetsformatie aan te horen. VVD, CDA, D66 en GroenLinks hebben in zowel de Eerste als de Tweede Kamer een meerderheid.

Volledig scherm
Verkenner Edith Schippers praat morgen met enkele partijen door. © Bureau woordvoering kabinetsformatie

Overigens zijn er voor het 'motorblok' ook andere meerderheden mogelijk, zoals een combinatie waar de ChristenUnie of de PvdA bij betrokken is. Deze partijen lieten vandaag echter weten niet te staan springen om nu al te onderhandelen.

De PvdA werd vorige week bij de verkiezingen afgeslacht door de kiezer en de ChristenUnie boekte geen zetelwinst. 

Bekijk zelf in onze coalitiebouwer welke combinaties in aanmerking komen voor het vormen van een kabinet.

  1. Vissen met Van Rooijen: Een zeedonderpad of een slijmvis?

    Vissen met Van Rooijen: Een zeedonderpad of een slijmvis?

    Verslaggever Jan Hoedeman gooit deze week zijn hengel uit met een recordhouder. Martin van Rooijen was met zijn 31 jaar de jongste staatssecretaris ooit in het kabinet Den Uyl. Hij kijkt met trots terug op die tijd. ,,Het waren hevige politieke omstandigheden. Ze kunnen nu leren dat het ook nog anders kan en ook nog met succes", zegt hij doelend op de huidige formatieonderhandelingen. De woordvoerder van Van Rooijen wist zelfs nog een visje uit het water te hengelen. Maar wat het is?