article
1.2136228
SON EN BREUGEL - De roep om meer concurrentie in de sociale woningbouw in Son en Breugel wordt steeds sterker.
Son en Breugel wil meer concurrentie sociale bouw
SON EN BREUGEL - De roep om meer concurrentie in de sociale woningbouw in Son en Breugel wordt steeds sterker.
http://www.ed.nl/economie/bouw/son-en-breugel-wil-meer-concurrentie-sociale-bouw-1.2136228
2008-04-12T00:52:04+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.2136229.1350565958!image/image-2136229.JPG
Nieuwbouw,Son En Breugel
Bouw
Home / Economie / Bouw / Son en Breugel wil meer concurrentie sociale bouw

Son en Breugel wil meer concurrentie sociale bouw

Foto's
1
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Wethouder Hans Overbeek: "Domein is al jaren een betrouwbare partner'. ;Frans Meulenbroeks: "Ik zie voor andere woningbouwverenigingen wel kansen."
  SON EN BREUGEL - De roep om meer concurrentie in de sociale woningbouw in Son en Breugel wordt steeds sterker.
  Alle politieke partijen hebben in verschillende mate twijfels bij de wel erg prominente positie van Domein. De algemene opvatting is dat het goed zou zijn om ook andere woningbouwverenigingen zoals Wovesto en Wooninc. meer toetredingsmogelijkheden te geven.

  Henk van Aken van de Lijst van Aken ziet zelfs nog mogelijkheden binnen Sonniuspark. De discussie over wie daar de sociale woningbouw gaat bouwen, is volgens Van Aken nog niet gesloten.

  Een andere voorstander voor de toetreding van nieuwe woningbouwverenigingen is Frans Meulenbroeks van de GSSB. "Omdat Domein nu eigenlijk de enige partij is, heeft het ook de volledige controle over het toewijzingsbeleid van woningen. Domein bepaalt, dus is het voor starters uit Son en Breugel moeilijk aan een huis komen omdat er veel concurrentie is van huizenzoekers uit de regio waar Domein ook actief is."

  Meulenbroeks zal ook de komende tijd de discussie over Domein blijven aanzwengelen. "Ik zie nog steeds voldoende mogelijkheden. Sonniuspark is denk ik een gepasseerd station. Op een gegeven moment kun je niet meer terug en Domein zal daar dus wel gaan bouwen. Ik zie voor andere woningbouwverenigingen wel kansen bij kleinere projecten elders in de gemeente." Meulenbroeks wordt daarbij ondersteund door Chris Spooren (CDA) en Elly Brocken (Dorpsbelang). De twee laatstgenoemden hebben onlangs samen met Henk van Aken een presentatie gekregen van Wovesto, een kleine woningbouwvereniging uit Sint-Oedenrode. Brocken: "Het gevoel dat ik daar aan over heb gehouden is dat juist een kleine organisatie heel flexibel en creatief kan inspringen op projecten."

  Wethouder Hans Overbeek kan zich niet vinden in de kritiek op Domein. "We hebben in 2000 een convenant getekend dat Domein onze belangrijkste partner is in de sociale woningbouw. Dan is het een logische stap dat Domein dat ook voor Sonniuspark gaat doen. Als de raad daar andere ideeën over heeft moeten we een totaal andere koers gaan varen."

  Overbeek ziet geen enkele reden om de positie van Domein in twijfel te trekken. "Domein is al jaren een betrouwbare partner en heeft bovendien verreweg het grootste aanbod van huurwoningen in Son en Breugel. Hoe groter het bestand hoe beter het functioneert." Volgens Overbeek hou je altijd gemopper op 'straatniveau'. "De discussie kan tot in het oneindige worden gevoerd maar ook een andere woningbouwvereniging kan bijvoorbeeld niet discrimineren op plaats van afkomst." Als het aan Overbeek ligt blijft Domein dan ook de komende jaren de eerste keus voor sociale woningbouw. "Het is niet de bedoeling de markt te versnipperen zodat er allerlei verschillende wachtlijsten en toewijzingssystemen door elkaar gaan lopen. We hebben Wovesto en ook Wooninc. uit Eindhoven binnenkort uitgenodigd ook hier een presentatie te geven. Het kan nooit kwaad ook naar de ideeën van anderen te luisteren. Dat staat echter los van onze keuze voor Domein. Aan het eind van dit jaar komen we met een woonvisie. Daarin staat wat voor dorp we willen zijn en komen ook duidelijke prestatieafspraken met Domein. Daarnaast worden ze ook nog gecontroleerd door het Ministerie van Vrom."