article
1.5402859
EINDHOVEN - Flowid, de Eindhovense producent van een nieuw soort chemische reactor, heeft zijn eerste machine verkocht. Het bedrijf, opgericht vanuit de TU/e, meldt een groot bedrijf in India als klant te hebben gestrikt.
Flowid uit Eindhoven verkoopt eerste reactor
EINDHOVEN - Flowid, de Eindhovense producent van een nieuw soort chemische reactor, heeft zijn eerste machine verkocht. Het bedrijf, opgericht vanuit de TU/e, meldt een groot bedrijf in India als klant te hebben gestrikt.
http://www.ed.nl/economie/flowid-uit-eindhoven-verkoopt-eerste-reactor-1.5402859
2015-11-03T16:23:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4701564.1420552699!image/image-4701564.jpg
Eindhoven,Economie,Flowid,hermes
Economie
Home / Economie / Flowid uit Eindhoven verkoopt eerste reactor

Flowid uit Eindhoven verkoopt eerste reactor

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Zonsopgang over de TU/e
   Titel
   Zonsopgang over de TU/e
   Fotograaf
  EINDHOVEN - Flowid, de Eindhovense producent van een nieuw soort chemische reactor, heeft zijn eerste machine verkocht. Het bedrijf, opgericht vanuit de TU/e, meldt een groot bedrijf in India als klant te hebben gestrikt.

  Deze heeft één machine gekocht om het nieuwe procédé uitvoerig te testen. Volgens Flowid gaat het bedrijf, waarvan het de naam niet wil noemen, de werkwijze verder uitrollen als deze bevalt.

  In dat geval gaat het Indiase bedrijf nog een aantal machines, die meer dan 100.000 euro per stuk kosten, extra bestellen. Ook meldt Flowid met meer potentiële klanten in Europa en de Verenigde Staten in gesprek te zijn. Tegelijk is het bedrijf, waar vijftien mensen werken, bezig een demonstratiefabriek op te bouwen op de Chemelot Campus in Geleen.

  Het bedrijf, dat vorig jaar de Herman Wijffelsprijs won, noemt de machine een SpinPro-reactor. Deze werkt volgens een ander principe dan de reactors die tot nog toe in de chemische industrie worden gebruikt. Daarbij is meestal sprake van grote hoeveelheden chemische stoffen die met elkaar reageren.

  Flowid heeft een procedé ontwikkeld dat op zeer kleine schaal, onder zeer hoge druk en met een heel snelle doorstroming werkt. Omdat deze waardes in de machine van Flowid nauwkeurig kunnen worden afgesteld vindt de chemische reactie heel zuiver plaats. Hierdoor ontstaan er minder ongewenste nevenproducten dan bij de chemische industrie normaal is.

  Het systeem van Flowid gebruikt daarnaast minder oplosmiddelen. Hierdoor is minder energie nodig bij het verwarmen en afkoelen vóór en na de chemische reactie. Ook het eruit filteren van de oplosmiddelen kost daardoor minder energie. Flowid claimt verder dat er minder arbeidskosten per hoeveelheid product nodig is. Ook beslaat het apparaat veel minder ruimte en is het makkelijker de productiecapaciteit van een bedrijf te verhogen of te verlagen. Volgens Flowid is de productie met deze methode daardoor 20 tot 50 procent goedkoper dan met conventionele productie.

  Het bedrijf zei eerder dat de maakindustrie in de regio een grote rol speelt bij de productie van de machines. Flowid heeft de eerste van een nieuw soort chemische reactors verkocht aan een bedrijf in India die er mogelijk nog meer gaat bestellen