Volledig scherm
Archieffoto Van de Meulenhof

Parktheater Eindhoven is beste theater van het jaar

UTRECHT - Parktheater Eindhoven mag zich het beste theater van het jaar 2014 noemen. De Vereniging Van Vrije Theaterproducenten (VVTP) maakte de winnaar maandag bekend tijdens de jaarlijkse beurs in het Beatrixtheater in Utrecht.

De jury roemde het theater om zijn grote gastvrijheid en omschreef de marketing ervan als „vooruitstrevend en innovatief”.

Buiten bestaande kaders denken

„Parktheater Eindhoven weet bezoekers telkens opnieuw te raken door net even buiten de bestaande kaders te denken.” De andere genomineerden waren Theater De Meervaart (Amsterdam), Chassé Theater (Breda), De Oosterpoort & Stadsschouwburg Groningen
(Groningen), Schouwburg Het Park (Hoorn), Rijswijkse Schouwburg (Rijswijk) en Luxor Theater (Rotterdam). Vorig jaar won het Zaantheater in Zaandam.

Liefde en passie voor het vak

Bij het bepalen van de winnaar keken de leden van de VVTP naar communicatie, techniek, uitstraling en gastvrijheid van theater, ondernemerschap en de kwaliteit van samenwerking tussen theater en producent. Volgens Erwin Lambaart, voorzitter van de vereniging stonden „liefde en passie voor het theatervak in combinatie met een hoge mate van professionaliteit en kwaliteit” hierbij centraal. Daarnaast is ook gekeken naar hoe de theaters hun hoofd boven water houden in financieel moeilijke tijden.

'We hadden ons geen mooiere kroon kunnen wensen'

Parktheater-directeur en 'beweegstrateeg' Giel Pastoor toont zich vanuit het Beatrixtheater verheugd met de prijs, al is het geen volslagen verrassing. "We zijn al voor het vierde jaar genomineerd, zaten al langer in de voorhoede. Maar we hadden ons geen mooiere kroon op ons 50-jarig jubileum kunnen wensen. Toevallig valt dat nu samen."

De prijs is een stoel. Een stoel? "Een officieel kunstwerk van Carla Janssen-Höfelt. Een wisselbokaal die deze week een heel mooi plekje krijgt in onze foyer." En nu op dezelfde voet verder zeker? "Integendeel", zegt Pastoor. "We zitten als sector nog steeds in een spannende periode. Dit is een aanmoedigingsprijs om ons nog verder te ontwikkelen, dus dat gaan we doen. De aanzet om nog meer de stad in te gaan en de stad naar ons te halen."

Volledig scherm
Het Parktheater in Eindhoven. © ED
Volledig scherm
Het Parktheater. archieffoto

In samenwerking met indebuurt Eindhoven