article
1.6290666
ANTWERPEN - Volgende week opent bij Zeno X Gallery in Antwerpen een solo van Luc Tuymans, een van de belangrijkste kunstenaars van dit moment.
Kunstenaar Luc Tuymans: Mensen moeten zelf kijken
ANTWERPEN - Volgende week opent bij Zeno X Gallery in Antwerpen een solo van Luc Tuymans, een van de belangrijkste kunstenaars van dit moment.
http://www.ed.nl/extra/cultuur/kunstenaar-luc-tuymans-mensen-moeten-zelf-kijken-1.6290666
2016-08-24T13:41:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6290763.1472047404!image/image-6290763.JPG
Eindhoven,Beeldende kunst,Luc Tuymans,hermes
Cultuur
Home / Extra / Cultuur / Kunstenaar Luc Tuymans: Mensen moeten zelf kijken

Kunstenaar Luc Tuymans: Mensen moeten zelf kijken

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Luc Tuymans.
   Fotograaf
  ANTWERPEN - Volgende week opent bij Zeno X Gallery in Antwerpen een solo van Luc Tuymans, een van de belangrijkste kunstenaars van dit moment.

  Een gesprek, in zijn atelier in zijn geliefde Antwerpen. Hij wacht me op, vóór de stalen deur van zijn atelier, in een doodgewone straat in Borgerhout. Zwart pak, donkerblauw t-shirt en de eeuwige sigaret in de mond. Een stevige handdruk, een gemompeld 'goedendag' en dan gaat hij me zwijgend voor, een koele, lange gang in. Kaal is die, op een aantal flinke rollen linnen na. De gang mondt uit in het atelier, met hoge, witte muren, veel daklichten en zijn meest recente doeken. Hij ploft neer in een volkomen afgekloven leunstoel, op een tiental meters van zijn meest recente doek. Hij zal er tijdens het gesprek zo nu en dan naar loeren - de ogen soms bijna dicht. Hij drukt de Marlboro uit, hoest eens flink, en zakt vervolgens nog meer onderuit; de vragen afwachtend. Hij steekt nog eens een sigaret op.

  Kunt u vertellen hoe u de schilderijen opzet, hoe u ze opbouwt?

  Tuymans: "Aan een schilderij gaat een periode van maanden, soms jaren vooraf. Ik zie onderweg beelden die ik bijzonder vind. Daar maak ik dan foto's van, nu met mijn iPhone, vroeger met een polaroid-camera. Ik maak ook tekeningen of maquettes van zaken die ik waarneem. En daarna wordt er gewerkt aan het schilderij, doek ná doek; ik werk nooit aan meerdere werken tegelijk."

  "Ik schilder een dag in de week in dit atelier, meestal is dat de donderdag. Ik bereid me zo goed mogelijk voor en werk vervolgens de gehele dag. Meestal maak ik die dag het doek af."