article
1.6071947
HELMOND - "De maat begint zo langzamerhand wel vol te raken." Jean-Pierre van Beers, directielid van het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond, doet weinig moeite zijn ergernis over de lange wachttijd van nu 189 dagen voor de polikliniek reumatologie te verbergen.
Elkerliek Ziekenhuis: reumatologen aan zet
HELMOND - "De maat begint zo langzamerhand wel vol te raken." Jean-Pierre van Beers, directielid van het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond, doet weinig moeite zijn ergernis over de lange wachttijd van nu 189 dagen voor de polikliniek reumatologie te verbergen.
http://www.ed.nl/extra/gezondheid/elkerliek-ziekenhuis-reumatologen-aan-zet-1.6071947
2016-06-02T09:11:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6071948.1464858761!image/image-6071948.JPG
Helmond,Deurne,Ziekenhuis,hermes
Gezondheid
Home / Extra / Gezondheid / Elkerliek Ziekenhuis: reumatologen aan zet

Elkerliek Ziekenhuis: reumatologen aan zet

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Jean-Pierre van Beers.
   Fotograaf
  HELMOND -  "De maat begint zo langzamerhand wel vol te raken." Jean-Pierre van Beers, directielid van het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond, doet weinig moeite zijn ergernis over de lange wachttijd van nu 189 dagen voor de polikliniek reumatologie te verbergen.

  Hij heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg de gevraagde opheldering toegestuurd. Hij legt de verantwoordelijkheid bij de twee medici, Ron de Nijs en Erik-Jan Kroot. "Het zijn zelfstandige ondernemers en onderdeel van een bedrijf waarmee ik een samenwerkingsovereenkomst heb. Daarin is geregeld welk honorarium ze krijgen voor welke diensten. Dat is goede kwaliteit van zorg leveren en concurrerende wachttijden. We zagen vorig jaar dat de wachtlijst opliep. Ze kwamen met het verhaal dat het zo moeilijk is om een reumatoloog te vinden. Dan verbaast het mij dat hun adviseurs nu zeggen dat het geen enkele moeite is om een reumatoloog aan te trekken. Dan raak ik het spoor bijster. En ben ik, eerlijke gezegd, ontstemd. Want dan klopt hun verhaal niet."

  Willen de reumatologen er iemand bij halen?

  "Dat willen ze wel, maar ze vragen steeds: wat zijn de financiële kaders? Ik vind dat het een goed ondernemer betaamt om te durven investeren. Er is geen bedrijf dat kan zeggen: ik wil van tevoren zekerheid over klandizie en euro's. Het is ook niet zo moeilijk om de capaciteit uit te breiden, want beide heren werken maar vier dagen per week. Als de wachttijden het probleem zijn, dan zou ik als eerste een dag extra gaan werken. Ze hebben ons nooit gevraagd om een derde reumatoloog aan te trekken. Ik heb van hun kant nooit enige beweging of moeite gezien om dat te doen. Waar ze wel mee komen is dat ze een zelfstandig behandelcentrum willen beginnen. Ik zie niet waarom dat een oplossing is voor een capaciteitsprobleem. Waarom kan het daar wel en niet binnen de muren van het ziekenhuis? Ik zie niet waarom de zorg dan beter wordt. Maar ook daarvoor we hebben een welwillend oor. We hebben aangegeven: als u dit wilt, kom dan met een businessplan. Maar dat is er nog steeds niet."

  Is er wel budget voor een extra reumatoloog?

  "Ja, als ze meer produceren krijgen ze ook meer geld. Natuurlijk zit daar een plafond aan, daar hebben wij als ziekenhuis ook mee te maken. Maar als zij morgen een derde reumatoloog aantrekken, dan wordt die marktconform betaald. Daar is ook ruimte voor."

  Kunt u niet een specialist tijdelijk lenen van een ander ziekenhuis?

  "Dat sluit ik niet uit, maar dan moeten onze reumatologen dat wel willen. Ik heb geëist dat ze nu snel met een plan van aanpak komen. Dat hebben ze al maanden beloofd. Blijkbaar hebben ze een plan dat alles oplost. Als dat niet voldoende is, dan gaan we natuurlijk zelf actie ondernemen. Want dan houden zij zich niet aan het contract waar hun handtekening onder staat."

  Patiënten verwijten het Elkerliek dat ze zo lang moeten wachten.

  "Dat snap ik, het is ontzettend vervelend."