article
1.6116137
EINDHOVEN - Patiënten die na een operatie aan slokdarmkanker direct gaan eten met een vloeibaar dieet worden sneller beter dan patiënten die alleen sondevoeding krijgen, zoals nu de algemene praktijk is. Dat blijkt uit een onderzoek van chirurg dr. Misha Luyer van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven onder vijftig patiënten.
Eten na slokdarmkanker-operatie beter volgens onderzoek Catharina Ziekenhuis Eindhoven
EINDHOVEN - Patiënten die na een operatie aan slokdarmkanker direct gaan eten met een vloeibaar dieet worden sneller beter dan patiënten die alleen sondevoeding krijgen, zoals nu de algemene praktijk is. Dat blijkt uit een onderzoek van chirurg dr. Misha Luyer van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven onder vijftig patiënten.
http://www.ed.nl/extra/gezondheid/eten-na-slokdarmkanker-operatie-beter-volgens-onderzoek-catharina-ziekenhuis-eindhoven-1.6116137
2016-06-17T08:34:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4383882.1450268044!image/image-4383882.jpg
Eindhoven,Kanker,hermes
Gezondheid
Home / Extra / Gezondheid / Eten na slokdarmkanker-operatie beter volgens onderzoek Catharina Ziekenhuis Eindhoven

Eten na slokdarmkanker-operatie beter volgens onderzoek Catharina Ziekenhuis Eindhoven

Foto's
1
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
      Fotograaf
    EINDHOVEN - Patiënten die na een operatie aan slokdarmkanker direct gaan eten met een vloeibaar dieet worden sneller beter dan patiënten die alleen sondevoeding krijgen, zoals nu de algemene praktijk is. Dat blijkt uit een onderzoek van chirurg dr. Misha Luyer van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven onder vijftig patiënten.

    Zijn onderzoek is vandaag gepubliceerd door het internationale vakblad 'Annals of Thoraric Surgery'.

    Tot nu toe werd aangenomen dat het beter is om het eten na een slokdarmkankeroperatie een week uit te stellen. Bijvoorbeeld omdat hechtingen zouden kunnen lekken of omdat patiënten zich kunnen verslikken, met ernstige longontsteking tot gevolg.

    Dat blijkt echter een juiste aanname. Luyer: "Uit ons onderzoek blijkt nu dat direct beginnen met eten niet slechter is. Patiënten liggen minder lang op de Intensive Care en ook het totaal aantal ligdagen in het ziekenhuis is minder dan bij de groep patiënten die niet direct na de operatie eten."