article
1.4624427
EINDHOVEN - Voor wie zijn gemaakte foto’s achteraf wil verbeteren, heeft het ED een paar tips over de nabewerking van foto’s.
Tips voor fotografen over nabewerking
EINDHOVEN - Voor wie zijn gemaakte foto’s achteraf wil verbeteren, heeft het ED een paar tips over de nabewerking van foto’s.
http://www.ed.nl/extra/glow/tips-voor-fotografen-over-nabewerking-1.4624427
2016-11-02T12:17:31+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4624556.1415872013!image/image-4624556.jpg
bericht
Glow
Home / Extra / Glow / Tips voor fotografen over nabewerking

Tips voor fotografen over nabewerking

Foto's
1
Reacties
Reageer
  EINDHOVEN -  Voor wie zijn gemaakte foto’s achteraf wil verbeteren, heeft het ED een paar tips over de nabewerking van foto’s.

  Adobe Lightroom

  Adobe Photoshop is bij veel fotografen bekend, probeer echter ook eens Adobe Lightroom. Dit is software speciaal ontwikkeld voor fotografen en heeft talloze functionaliteiten om foto’s snel een eenvoudig net die extra touche te geven. In dit artikel worden enkele handige functionaliteiten van Lightroom behandeld.

  Importeren

  Start Lightroom en stel het programma in naar wens. Kies hierna de bibliotheek modus en importeer de Glow-foto’s. Voeg ze toe aan de catalogus en maak standaard voorvergrotingen. Dit duurt even, maar na het importeren kunnen foto’s snel worden bewerkt zonder laadtijden. Geef de foto’s een tag mee, zodat ze later eenvoudig terug te vinden zijn.

  Glow

   

  Ontwikkelen

  Na het importeren kan het nabewerken beginnen. In deze modus van Lightroom kan onder andere het contrast, de saturatie en de belichting worden aangepast. Fotografeer tijdens Glow in RAW, dat geeft veel meer vrijheid om na te bewerken. Is de foto te geel? Klik op het pipetje, kies een wit deel van de foto en klik hierop. De kleurtemperatuur wordt hierdoor aangepast. Speel met de kleurtemperatuur totdat het resultaat naar wens is.

  Glow

   

  Uitsnijden & rechttrekken

  Is de compositie van de foto scheef of te wijdt? Dan kan de uitsnijden & rechttrekken functie oplossing bieden. Met deze functie kan een foto worden verkleind, zodat bepaalde ongewenste elementen van de compositie buiten beeld vallen. Een scheve foto kan, mits de foto ruim genoeg geschoten is, hiermee weer worden recht gezet.

  Glow

   

  Ruisreductie

  Probeer als het kan zoveel mogelijk met een statief te fotograferen tijdens Glow. Daardoor kan de ISO waarde laag worden gehouden en is ruis in de foto minimaal. Wie zijn statief is vergeten of een bewegend Glow-object wilt fotograferen is soms genoodzaakt een hoge ISO waarde te gebruiken. In dit geval kan de ruisreductie-functie redding bieden. Hiermee wordt ruis binnen de foto gemaskeerd. Let wel op, dit gaat ten kostte van de scherpte. Een te hoge ruisreductie levert een vervaagde foto op.

  Glow