article
1.6413983
EINDHOVEN - Electropop-band Sleepers' Reign behoort tot de grote vernieuwers van de Vlaamse muziekscene. De groep uit Herentals speelt 24 september in Altstadt in Eindhoven.
Vlaamse trendsetters Sleepers' Reign spelen hun pakkende popsongs in Eindhoven
EINDHOVEN - Electropop-band Sleepers' Reign behoort tot de grote vernieuwers van de Vlaamse muziekscene. De groep uit Herentals speelt 24 september in Altstadt in Eindhoven.
http://www.ed.nl/extra/muziek/vlaamse-trendsetters-sleepers-reign-spelen-hun-pakkende-popsongs-in-eindhoven-1.6413983
2016-09-19T13:10:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6413991.1474290294!image/image-6413991.jpg
Eindhoven,Popmuziek,hermes
Muziek
Home / Extra / Muziek / Vlaamse trendsetters Sleepers' Reign spelen hun pakkende popsongs in Eindhoven

Vlaamse trendsetters Sleepers' Reign spelen hun pakkende popsongs in Eindhoven

Videos
1
Foto's
1
Reacties
Reageer

Uitgelichte video

Afbeelding
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Sleepers' Reign.
  EINDHOVEN - Electropop-band Sleepers' Reign behoort tot de grote vernieuwers van de Vlaamse muziekscene. De groep uit Herentals speelt 24 september in Altstadt in Eindhoven.

  Sleepers' Reign nam zo'n vier jaar de tijd voor het schrijven en opnemen van zijn debuutalbum,'King into delight'. Met hulp van producer Justin Gerrish (bekend van indie-grootheden als Vampire Weekend en The Strokes) kwam een uitgebalanceerde plaat tot stand. De band speelde al op festivals als SXSW in Austin (Texas, USA), Best Kept Secret (Hilvarenbeek) en Pukkelpop (Hasselt). Een cd die barst van de fijne melodieën en pakkende details. Een gesprek met zanger Lukas Hermans over onder meer het geheim van de bandnaam, dromen en de magie van een 'echte' drummer.

  Hoe komen jullie aan de bandnaam?

  "Het is alweer een dikke vijf jaar geleden, maar ik kan het nog goed herinneren. We werkten aan ons eerste eigen nummer; vanaf dat moment ben je een echte band en heb je een naam nodig. De suggesties waren heel slecht. Totdat ik tijdens het studeren in mijn ligstoel in slaap viel. Het was nogal laat. Ik droomde dat onze gitarist Ruben naar mij toekwam en zei: 'Kom, we noemen onszelf Sleepers' Reign'. (Het rijk van de slapers, red.) Omdat in een droom alles mogelijk is. Ik ben wakker geworden en heb de naam ingetikt in mijn gsm. Toen ik het de bandleden vertelde had ik grappige reacties verwacht. Maar de mannen waren serieus: 'We gaan dit doen!' Achteraf hebben we er onszelf geen vragen meer over gesteld. Het is zo gebleven. De naam past bij het concept van de band. Op basis van die naam zijn we songs en een album gaan schrijven. De puzzel paste."

  Droom je vaak over muziek?

  "Vooral over optredens, dingen die fout lopen. Het gaat vaak over praktische zaken. Hangt er vanaf in welke omgeving ik ben en wat ik de dag ervoor heb gedaan."

  Paul McCartney droomde de melodie van 'Yesterday'. Kun jij je voorstellen dat je wakker wordt met een nieuw liedje in je hoofd?

  "Zeker en vast. Het is al voorgevallen, maar ik heb nooit de kans gehad iets uit te werken. Het gebeurt vaak, ik denk dat andere muzikanten dezelfde ervaring hebben. Je droomt van een nummer met een mooie melodie. Maar dan ben je 's morgens alles vergeten. Het is de truc om een recordertje of een blad papier naast je bed te leggen, zodat je het liedje kunt vastleggen. Een leuk concept, maar ik geloof niet dat deze methode per se betere muziek gaat opleveren."

  Componist Max Richter heeft het werk 'Sleep' geschreven. Het is een stuk van acht uur, bedoeld om de luisteraar in slaap te sussen. Wat vind je daarvan?

  "In zo'n geval is het een goeie zaak dat muziek slaapverwekkend is. Het is de kunst om het 'low-key' te houden. Het zal eentonige muziek moeten zijn. Ik ben ervan overtuigd dat je helemaal van de buitenwereld afgesloten bent als je heel diep slaapt. Dan zul je niet veel meer opnemen."

  Jullie maken melancholische electropop. Het genre was vier jaar geleden, toen je tweede werd in bandwedstrijd Humo's Rock Rally, nog niet zo populair als nu. Jullie zijn trendsetters, terwijl relatief weinig liefhebbers dat in de gaten hadden.

  "Wijzelf ook niet. Het was geen doel om iets unieks te maken. We wilden wel graag een eigen sound creëren. In de vier jaar tijd is melancholische, electronische popmuziek met een dromerig tintje van nul naar honderd opgekomen. Iedereen doet het op zijn eigen manier, maar je hoort die invloed bij veel bands. In 2012 was dit vrij nieuw, dat klopt."

  Jullie debuutalbum 'King into delight' verscheen dit jaar. Heb je spijt dat je de plaat niet eerder hebt uitgebracht?

  "Nee. Het is belangrijker een hype te overleven. We hebben toen een single gemaakt, maar het hele album had tijd nodig. Vier jaar geleden waren we misschien wat vernieuwender geweest, maar daar gaat 't niet over. Je moet de muziek maken die je wilt brengen, liedjes die hopelijk de tand des tijds kunnen doorstaan. Als je altijd moet inspelen op de actualiteit ben je vooral bezig met het volgen van trends. En niet met het produceren van kwalitatief goede muziek. Wij proberen zoveel mogelijk ons eigen ding te doen, los van de paden die andere bands bewandelen."

  De band is uitgebreid met een drummer, Sander Stuer. Wat is zijn invloed?

  "We begonnen songs te schrijven op de computer. We werkten in een kelder of slaapkamer. Vrij kleinschalig. Met een computer kun je snel een 'groove' maken die je steeds kunt herhalen. Zolang je wilt; ideaal bij het schrijven van songs. In de studio kun je nog 'foefelen'; samples apart opnemen en iets honderd keer opnieuw inspelen. Maar live moet je er meteen staan. We hebben eerst zonder drummer gespeeld, maar merkten dat we vooral de computer volgden. Zo'n apparaat blijft naadloos doortikken en wij moesten maar zien dat we mee konden. Nu we een echte drummer hebben, is het bandgevoel gegroeid. We spelen beter op elkaar in. We hebben er een creatieveling bij gekregen. Het is bovenal veel leuker, een drummer kan zijn ziel in de muziek leggen. Dat is met een computer niet mogelijk." "

  Sleepers' Reign speelt zaterdag 24 september in Altstadt, Stratumseind 71, Eindhoven. Aanvang 21.00 uur.