Berry Link.
Volledig scherm
Berry Link. © Ton van de Meulenhof

Dreigende rel rond sleuteloverdracht Geldrop-Mierlo met carnaval

GELDROP-MIERLO - Burgemeester Berry Link van Geldrop-Mierlo wil af van de twee afzonderlijke sleuteloverdrachten in zijn gemeente met carnaval.

Elk jaar overhandigt de burgemeester op zaterdagochtend eerst de sleutel in Geldrop. Daarna moet hij snel naar Mierlo om het nog eens dunnetjes over te doen. 'Ren je rot', volgens de burgemeester. Voortaan is er wat Link betreft nog maar één sleuteloverdracht. Het ene jaar in Geldrop, het andere jaar in Mierlo.

Vooral de clubs in Geldrop staan op hun achterste benen. "De burgemeester zegt altijd dat Geldrop en Mierlo eigen mogen blijven", zegt Dirk van Weert, voorzitter van de Broakese Zotten en initiatiefnemer van het Geldropse verzet in de vorm van een boze brief richting gemeente. "Waarom dan iets van carnavalsverenigingen, die juist bij uitstek te maken hebben met cultuur, samenvoegen?"

Van Weert is bang dat mensen uit Geldrop niet naar Mierlo gaan en andersom. "En dan verwatert het, terwijl we in Geldrop zo'n mooie traditie hebben." Hoe de sleuteloverdracht er in februari uit gaat zien, is nog niet duidelijk.

  1. Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuidoost-Brabant 'uitstekend' (graphic)
    GRAPHIC

    Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuid­oost-Bra­bant 'uitstekend'

    EINDHOVEN/HELMOND - De waterkwaliteit van officieel aangewezen zwemplekken als kustwateren, recreatieplassen en meren in Nederland wordt steeds beter. Kreeg in 2012 nog 67 procent van de Nederlandse zwemwateren het label 'uitstekend', vorig jaar was dit 75 procent. In 2016 was 95 procent van het zwemwater van minstens 'voldoende' kwaliteit en daarmee geschikt voor een verfrissende duik. In deze regio krijgen alle zwemplassen het oordeel 'uitstekend', alleen het Laco Strandbad in Nuenen moet het doen met een 'goed'.

Geldrop e.o.