Zwemles in De Smelen.
Volledig scherm
Zwemles in De Smelen. © René Manders

Gemeenteraad Geldrop-Mierlo wil uit 'zwembadgijzeling' door Laco

GELDROP-MIERLO - Het moet maar eens afgelopen zijn met de gijzeling waarin Laco de gemeente Geldrop-Mierlo al jaren houdt met betrekking tot zwembad De Smelen. Dat stelden gemeenteraadsfracties dinsdagavond tijden een discussie over een nieuw contract met Laco, dat eigenaar van het zwembad is.

De raad is namelijk al lang ontevreden over het bedrijf, maar steeds als ze in wil grijpen, dreigt Laco met sluiting Ook nu loopt het weer zo. De raad besloot vorig jaar de subsidie stop te zetten.

Maar uiteindelijk concludeerde B en W na onderzoek dat in zee gaan met Laco toch het beste scenario is om een zwemvoorziening in Geldrop in stand te houden. Laco wil dan wel het terrein rond het zwembad ontwikkelen. Met de bouw van zorgwoningen en een zorghotel bijvoorbeeld.

Overeenkomst voor drie jaar
Dat betekent wel dat er nu een nieuw contract afgesloten moet worden, want het huidige liep in september af. Verantwoordelijk wethouder Miranda Verdouw (SP) stelt een overeenkomst voor drie jaar voor. In die periode moeten de plannen voor het terrein verder uitgewerkt worden.

De raad lijkt daar mee in te willen stemmen, maar is wel zeer kritisch. De meeste fracties vinden het contract niet streng genoeg en willen de duimschroeven aandraaien. Op 31 oktober neemt de gemeenteraad een besluit.

  1. Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuidoost-Brabant 'uitstekend' (graphic)
    GRAPHIC

    Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuid­oost-Bra­bant 'uitstekend'

    EINDHOVEN/HELMOND - De waterkwaliteit van officieel aangewezen zwemplekken als kustwateren, recreatieplassen en meren in Nederland wordt steeds beter. Kreeg in 2012 nog 67 procent van de Nederlandse zwemwateren het label 'uitstekend', vorig jaar was dit 75 procent. In 2016 was 95 procent van het zwemwater van minstens 'voldoende' kwaliteit en daarmee geschikt voor een verfrissende duik. In deze regio krijgen alle zwemplassen het oordeel 'uitstekend', alleen het Laco Strandbad in Nuenen moet het doen met een 'goed'.

Geldrop e.o.