Volledig scherm
© Thinkstock

Monumentje voor heldhaftige oud-burgemeester van Geldrop

GELDROP - Oud-burgemeester Van der Putt van Geldrop krijgt een eigen monumentje. Op 16 december wordt op een gevel van zijn voormalige woning aan de Heuvel 19 een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan hem.

Henri van der Putt was van 1939 tot 1944 burgemeester van Geldrop, midden in oorlogstijd dus. De Duitsers eisten van hem dat hij Geldroppenaren aanwees die in Zeeland te werk worden gesteld. Van der Putt weigerde. Met 6 andere burgemeesters van omliggende gemeentes werd hij uiteindelijk opgepakt.

Via Kamp Vught en Sachsenhausen belandde hij uiteindelijk in Bergen-Belsen. Vanaf dat kamp vertrok op 28 februari een dodenmars. Waarschijnlijk maakte Van der Putt daar onderdeel van uit. Zijn stoffelijk overschot is nooit teruggevonden.

De herdenkingsplaquette is een initiatief van de stichting Rondje Geldrop. De stichting wil op deze manier naar eigen zeggen eer bewijzen aan een buitengewoon heldhaftig burgemeester.

  1. Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuidoost-Brabant 'uitstekend' (graphic)
    GRAPHIC

    Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuid­oost-Bra­bant 'uitstekend'

    EINDHOVEN/HELMOND - De waterkwaliteit van officieel aangewezen zwemplekken als kustwateren, recreatieplassen en meren in Nederland wordt steeds beter. Kreeg in 2012 nog 67 procent van de Nederlandse zwemwateren het label 'uitstekend', vorig jaar was dit 75 procent. In 2016 was 95 procent van het zwemwater van minstens 'voldoende' kwaliteit en daarmee geschikt voor een verfrissende duik. In deze regio krijgen alle zwemplassen het oordeel 'uitstekend', alleen het Laco Strandbad in Nuenen moet het doen met een 'goed'.

Geldrop e.o.