Volledig scherm

Raad Geldrop-Mierlo: later uitbetalen uitkeringen onaanvaardbaar

GELDROP-MIERLO - De gemeenteraad van Geldrop-Mierlo gaat niet akkoord met het besluit om bijstandsuitkeringen voortaan niet meer op de 27ste van de maand uit te betalen, maar op de vijfde van de maand daarna.

De raad nam daar maandagavond tijdens de begrotingsbehandeling unaniem een door D66, de VVD, GroenLinks en DGG ingediende motie over aan.

Werkbedrijf Senzer besliste onlangs om voortaan later uit te gaan betalen. In de zeven gemeentes die bij Senzer zijn aangesloten, wordt de bijstand nu nog vóóraf uitbetaald. Mensen worden achteraf gekort op hun uitkering als ze ook inkomsten uit werk hadden gehad. In de toekomst wordt dat meteen verrekend bij de uitbetaling. Daardoor worden naheffingen en incassotrajecten voorkomen.

De Geldropse raad vindt dat echter onaanvaardbaar. De fracties wijzen er op dat veel mensen met een uitkering krap bij kas zitten en moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Later uitbetalen kan ze volgens de raad in grote problemen brengen, omdat huren en andere vaste lasten wel voor het einde van de maand voldaan moeten worden.

Overigens haalt de motie waarschijnlijk niets uit. Wethouder Marc Jeucken zal de boodschap wel overbrengen, maar Senzer heeft het besluit al genomen

Geldrop e.o.