Volledig scherm
Vertegenwoordigers van diverse partijen, waaronder wethouder Jan Bevers van de gemeente Gemert-Bakel (rechtsonder) ondertekenen het Taalhuis-convenant. © ED

Gemert krijgt ook Taalhuis in bibliotheek in De Eendracht

GEMERT - In navolging van onder meer Helmond en Geldrop krijgt ook Gemert een eigen Taalhuis, bedoeld om laaggeletterdheid tegen te gaan. Verschillende samenwerkende partijen hebben daartoe woensdagochtend een convenant getekend.

Het Taalhuis wordt gevestigd in de bibliotheek in De Eendracht aan de Sint Annastraat. In het Taalhuis kunnen mensen straks terecht die op een of andere manier vragen hebben over taal, rekenen of internet.

 De vestiging van een Taalhuis is een van de maatregelen die laaggeletterdheid moet tegengaan. In de arbeidsmarktregio Helmond ligt dat percentage tussen de 12 en 16 procent. Gemert-Bakel kent een percentage van zo'n 16 procent. "Dan heb je het over een behoorlijk aantal mensen, dat is best wel heftig", vindt wethouder Jan Bevers.

Maatregelen
In Gemert-Bakel zijn al verschillende maatregelen genomen. Zo hebben de medewerkers van de bibliotheek en van gezondheidscentrum Palissade een cursus gevolgd waardoor ze laaggeletterdheid makkelijk kunnen herkennen. 

De aanpak van laaggeletterdheid in Gemert-Bakel is een samenwerking tussen bibliotheek De Lage Beemden, de LEV-groep, ROC Ter AA, Stichting Lezen & Schrijven en de gemeente Gemert-Bakel.

  1. Kunstlokaal Gemert verzorgt muzieklessen op Mariahoutse Bernadetteschool

    Kunstlokaal Gemert verzorgt muzieklessen op Mariahoutse Ber­na­det­te­school

    MARIAHOUT - Leerlingen van basisschool Bernadette in Mariahout krijgen vanaf het nieuwe schooljaar muzieklessen van Kunstlokaal. "Drie jaar lang komt er om de week in alle groepen een vakleerkracht. Die doet een muziekactiviteit, maar wat veel belangrijker is: de eigen leerkracht wordt er actief bij betrokken. De andere weken kan die proberen zelfstandig de muziekles te verzorgen", vertelt Remko Boesveld. Hij is directeur van de Gemertse stichting voor cultuureducatie.

Gemert e.o.