Volledig scherm
© stock.xchng

Namen oorlogsdoden weer te zien op Ridderplein in Gemert

GEMERT - De namen op oorlogsmonument De Vredesmaagd voor het kasteel in Gemert worden weer zichtbaar gemaakt. Nog dit jaar komt er een gedenkplaat met informatie over het monument en waarop de dertien namen van gesneuvelden uit de gemeente te lezen zijn.

De rij namen wordt aangevuld met nog eens 43 namen van mensen uit Gemert-Bakel die waar dan ook ter wereld tijdens oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen; of juist mensen van elders die in de gemeente zijn omgekomen.

Het informatiebord wordt ter hoogte van het beeld op het Ridderplein geplaatst; voor het hekje waar met dodenherdenking altijd een tijdelijk bruggetje over de kasteelgracht ligt.

Omdat de kasteeltuin al jaren niet meer openbaar toegankelijk is, zijn ook de namen op de achterkant van het monument niet meer te zien voor het publiek. Dat wordt als een gemis ervaren.

Het informatiebord is een initiatief van oud (waarnemend) burgemeester René van Diessen. Hij beloofde op Veteranendag dat hij vóór zijn vertrek de namen weer zichtbaar zou maken. Dat is hem net niet gelukt.

Als afscheidscadeau kreeg hij dinsdagavond wel alvast een replica van de gedenkplaat, uit handen van Gemert-Bakels oudste veteraan Jan Brouwers.

Gemert e.o.