Volledig scherm
© Koen Suyk/ANP

Artsen uit Leende zetten overgewicht op de kaart

LEENDE - Het initiatief van twee Leendse artsen om het dorp gezonder te krijgen kan op veel sympathie rekenen. Maar volgens wetenschappers lukt het niet met voedingsadvies alleen.

Bovendien moeten de artsen uitkijken dat ze niet doorslaan. Er is haast niemand te vinden die niet van het gezondheidsinitiatief van Norbert van den Hurk en Hans van Kuijk, beiden arts, gehoord heeft. 'Eet meer vet en minder koolhydraten. Dan word je vanzelf gezonder.' Dat is het credo bij de initiatiefnemers uit Leende. Ook het onderzoeksprogramma De Monitor van de KRO/NCRV bezocht Leende vanwege het bijzondere initiatief. In een televisie-aflevering met als thema 'overgewicht' onderzoeken ze waarom er zo weinig zorg gericht is op welvaartsziekten.

Wetenschappers
Volgens klinisch epidemioloog Liesbeth Oerlemans komen de artsen in Leende er niet met voedingsadvies alleen. "Het eetpatroon dat ze aanbevelen is zó fundamenteel anders dan wat Leendenaren gewend zijn, dat begeleiding bijna belangrijker is dan advies", zegt Oerlemans.

Hanno Pijl waarschuwt voor het gevaar om door te slaan in de adviezen. Pijl is wetenschapper aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) op het gebied van overgewicht en suikerziekte. Ook is hij lid van de Gezondheidsraad. Pijl juicht het initiatief in Leende toe. "Het is natuurlijk geweldig als artsen de handen ineen slaan om een heel dorp te activeren om aan de slag te gaan met hun gezondheid. Als mensen met hun voedsel bezig zijn, worden ze daar niet slechter van."

Lees donderdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.

  1. Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuidoost-Brabant 'uitstekend' (graphic)
    GRAPHIC

    Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuid­oost-Bra­bant 'uitstekend'

    EINDHOVEN/HELMOND - De waterkwaliteit van officieel aangewezen zwemplekken als kustwateren, recreatieplassen en meren in Nederland wordt steeds beter. Kreeg in 2012 nog 67 procent van de Nederlandse zwemwateren het label 'uitstekend', vorig jaar was dit 75 procent. In 2016 was 95 procent van het zwemwater van minstens 'voldoende' kwaliteit en daarmee geschikt voor een verfrissende duik. In deze regio krijgen alle zwemplassen het oordeel 'uitstekend', alleen het Laco Strandbad in Nuenen moet het doen met een 'goed'.

Cranendonck e.o.