Volledig scherm
© De Stentor/Cees Baars

Drone brengt zwijnen bij Leende in beeld

LEENDE - Een ultramoderne drone biedt aanknopingspunten om de zwijnenproblematiek in de regio beter in beeld te krijgen. Op verzoek van natuurbeheerder Brabants Landschap zweefde het ding bij wijze van proef boven Valkenhorst bij Leende. Binnen een uur werden achttien potige wroeters 'betrapt'.

Het wilde zwijn rukt op in Nederland. Tot voor enkele jaren leefden er groepen op de Veluwe en in de Limburgse mijnstreek. Tegenwoordig worden ze met regelmaat gezien in en rond natuurgebieden in Oost-Brabant, vooral in De Peel bij Asten, de Stippelberg bij Gemert-Bakel en in en rond het Leenderbos. Daar leven de meeste wilde varkens. Afschieten gaat niet meer. Het zijn er simpelweg te veel. Maar hoeveel het er precies zijn weet niemand.

Reden voor natuurbeheerder Brabants Landschap om in natuurgebied Valkenhorst bij Leende de hulp in te roepen van de modernste technieken. Bij wijze van proef steeg een drone op om zwijnen op heterdaad te betrappen. „In een uur tijd telden we achttien wilde zwijnen. Een groep van acht dieren en een rotte van tien 'Jerommekes', zoals de varkens ook wel genoemd worden”, legt Jochem Sloothaak van Brabants Landschap uit. De warmtecamera's legden elk individu haarfijn vast. „Je kon heel goed zien dat het zwijnen waren en geen reetjes.” Sloothaak coördineerde de proef en is laaiend enthousiast over de resultaten. „Misschien is dit dé manier om te ontdekken waar we in Brabant vaak over praten: Zwijnen waar zitten ze en hoeveel zijn het er?”

De droneproef werd gestart in navolging van de goede resultaten die natuurbeschermers in Overijssel halen met het in kaart brengen van weidevogels. Sloothaak: „Een uitdaging want een dicht begroeid bos is iets anders dan een weiland. Maar de resultaten zijn verbluffend. Daar moeten we iets mee.” Sloothaak hoopt dat er meer geld beschikbaar komt. Een geschikte drone kost ergens tussen de 20.000 en 50.000 euro. „Maar als we willen weten hoe de zwijnenvlag er bij hangt moeten we dat verder onderzoeken. Tijdens de proef zagen we dieren op nog geen tien meter van ons zitten. Wij hadden ze niet gezien, de drone dus wel.”

Vanmorgen getest of #weidevogeldrone ook wilde zwijnen kan opsporen in naaldbos. Gelukkig waren ze op warmtebeeld goed te zien! @maridebijl pic.twitter.com/kCPqWfkJ5A — Jochem Sloothaak (@jsloothaak) 13 december 2016

  1. Cranendonckse veiligheid scoort zeven plus

    Cranendonckse veiligheid scoort zeven plus

    CRANENDONCK - Ruim 400 inwoners - grotendeels mannen ouder dan 65 jaar - namen deel aan de enquête, die zich toespitst op de subjectieve veiligheid, ofwel de veiligheidsbeleving. Zeventig procent voelt zich veilig in de eigen buurt. Bijna een kwart voelt zich weleens onveilig. Het gevoel van veiligheid in de buurt scoort een gemiddeld rapportcijfer van 7,3. Een lichte verbetering vergeleken met eerdere onderzoeken in 2009 en 2013, die plaatsvonden in het kader van de burgerpeiling 'Waar staat je gemeente'. Hierin werd het gevoel van veiligheid gewaardeerd met een 6,8.

Cranendonck e.o.