Gemeente stuurt initiatiefnemers alternatief centrumplan Leende weg
Volledig scherm
Gemeente stuurt initiatiefnemers alternatief centrumplan Leende weg © René Manders

Grote meerderheid Leende heeft in peiling voorkeur voor alternatieve centrumplan

LEENDE - Een overweldigende meerderheid van de Leendenaren geeft de voorkeur aan het alternatieve centrumplan 'Hart van Leende'. Ruim 98 procent vindt dit ontwerp beter dan het plan van de gemeente en de drie woningcorporaties.

Het rapport van de 'volksraadpleging', zoals de dorpsraad Leende deze peiling noemt, werd woensdagmiddag op het gemeentehuis in Heeze overhandigd door de dorpsraad en het gebruikerscollectief De Meent. Beide wethouders Toon Bosmans (PvdA) en Wilma van der Rijt (CDA) namen het stuk in ontvangst.

De gegevens zijn gebaseerd op de keuze die de inwoners van Leende vorige week donderdag maakten tijdens de drukbezochte informatiebijeenkomst over het centrumplan. Op de 353 ingevulde formulieren kozen 348 dorpelingen het alternatieve ontwerp.

"We hebben er moeite mee dat er niet naar de burgers geluisterd wordt. Aan zo'n extreem grote meerderheid wordt gewoon voorbijgegaan", vond medevoorzitter van de dorpsraad Lia Liebregts.

Wethouder Bosmans zei zich te verbazen dat er nu sprake is van een 'gemeentelijk' plan. "Terwijl we als gemeente en belangengroepen al enkele jaren samen optrekken. Ik voel die tegenstelling en polarisatie niet. Er is al veel veranderd in het oorspronkelijke plan, zoals meer groen, extra parkeerplaatsen, minder woningen en terrasruimte tegenover al bestaande terrassen."

Lees het uitgebreide artikel in het ED van donderdag of in de digitale krant.

  1. Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuidoost-Brabant 'uitstekend' (graphic)
    GRAPHIC

    Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuid­oost-Bra­bant 'uitstekend'

    EINDHOVEN/HELMOND - De waterkwaliteit van officieel aangewezen zwemplekken als kustwateren, recreatieplassen en meren in Nederland wordt steeds beter. Kreeg in 2012 nog 67 procent van de Nederlandse zwemwateren het label 'uitstekend', vorig jaar was dit 75 procent. In 2016 was 95 procent van het zwemwater van minstens 'voldoende' kwaliteit en daarmee geschikt voor een verfrissende duik. In deze regio krijgen alle zwemplassen het oordeel 'uitstekend', alleen het Laco Strandbad in Nuenen moet het doen met een 'goed'.

Cranendonck e.o.