Volledig scherm
© Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Gymmen op wielen in Heeze

HEEZE - Enthousiaste kinderen racen in rolstoelen de gymzaal van Kindcentrum De Parel in Heeze binnen. Het is de combinatiegroep 7/8 van juf Christel die woensdagochtend de speciale gymles '(S)Cool on Wheels' krijgt. Een gymles waarbij de leerlingen ervaren hoe het is om te sporten als je in een rolstoel zit.

Voordat ze aan het parcours mogen beginnen, krijgen de kinderen eerst een paar strenge, maar duidelijke instructies van Ger van Heugten, leraar van (S)Cool on Wheels. Géén bewuste wheelies - op de achterwielen rijden - met de rolstoel, onbewuste wheelies zijn wel toegestaan. "Hier binnen mogen we lachen als iemand met de rolstoel achterover valt, maar buiten op straat doen we dat natuurlijk niet," zegt Van Heugten. De kinderen kijken nog even braaf toe hoe Van Heugten het parcours voordoet, zijn onder de indruk en gaan dan zelf in de startblokken staan, of beter gezegd, zitten. In het tweede deel van de gymles wordt er een potje rolstoelbasketbal gespeeld. Ook wethouder Toon Bosmans is aanwezig en doet een wedstrijd mee. "Valt toch best tegen," zegt hij lachend. "Leuk dat de kinderen zo enthousiast zijn. Een meisje zei net tegen me dat ze tóch wel erg blij is dat ze kan lopen. Daar draait het om."

Bewustwording
(S)Cool on Wheels is onderdeel van een voorlichtingsproject dat mogelijk is gemaakt door Fonds Gehandicaptensport en Provincie Noord-Brabant. "Het project is opgezet om bewustwording te creëren bij kinderen", legt sportconsulent van gemeente Heeze-Leende Dominique Palmen uit. Verschillende basisscholen uit gemeenten Valkenswaard, Heeze-Leende, Cranendonck en Bergeijk nemen al deel aan dit project. Het voorlichtingsproject gaat gepaard met de voorbereidingen van een nieuw sportloket voor aangepaste sporten. Deze opent op 1 februari 2017.

  1. Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuidoost-Brabant 'uitstekend' (graphic)
    GRAPHIC

    Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuid­oost-Bra­bant 'uitstekend'

    EINDHOVEN/HELMOND - De waterkwaliteit van officieel aangewezen zwemplekken als kustwateren, recreatieplassen en meren in Nederland wordt steeds beter. Kreeg in 2012 nog 67 procent van de Nederlandse zwemwateren het label 'uitstekend', vorig jaar was dit 75 procent. In 2016 was 95 procent van het zwemwater van minstens 'voldoende' kwaliteit en daarmee geschikt voor een verfrissende duik. In deze regio krijgen alle zwemplassen het oordeel 'uitstekend', alleen het Laco Strandbad in Nuenen moet het doen met een 'goed'.

Cranendonck e.o.