Volledig scherm
© ANP

Heeze-Leende en Oirschot hoogste percentage donorregistratie, Goirle koploper (kaart)

HEEZE-LEENDE - Gemeente Goirle is koploper als het gaat om donorregistraties in Noord-Brabant èn Nederland. Heeze-Leende en Oirschot volgen.

Gemeentes Goirle, Oirschot en Heeze-Leende hebben hoogste percentage registraties in Noord-Brabant. In de provincie Noord-Brabant heeft 44,13% van de inwoners boven de 12 jaar zich geregistreerd. In Goirle heeft 50,65% van de inwoners zich geregistreerd - het hoogste registratiepercentage in Nederland, waarvan 67.44% heeft aangegeven toestemming te geven voor orgaandonatie.

In Oirschot (registratiepercentage 48,76%) geeft 63.79%van de geregistreerden toestemming; in Heeze-Leende zijn er 64.95% ja-registraties op een registratiepercentage van 48,21%.

Volgens gegevens van het onderzoeksbureau LocalFocus scoort Oost-Brabant ook het hoogste als het gaat om donateurs. De gemeenten Goirle (28 procent van inwoners staat geregistreerd als orgaandonor), Reusel-De Mierden (27 procent), Eersel en Hilvarenbeek (beiden 26,8 procent) voeren de lijst aan.

  1. Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuidoost-Brabant 'uitstekend' (graphic)
    GRAPHIC

    Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuid­oost-Bra­bant 'uitstekend'

    EINDHOVEN/HELMOND - De waterkwaliteit van officieel aangewezen zwemplekken als kustwateren, recreatieplassen en meren in Nederland wordt steeds beter. Kreeg in 2012 nog 67 procent van de Nederlandse zwemwateren het label 'uitstekend', vorig jaar was dit 75 procent. In 2016 was 95 procent van het zwemwater van minstens 'voldoende' kwaliteit en daarmee geschikt voor een verfrissende duik. In deze regio krijgen alle zwemplassen het oordeel 'uitstekend', alleen het Laco Strandbad in Nuenen moet het doen met een 'goed'.

Cranendonck e.o.