Volledig scherm
© Jeroen Hendriks/fotomeulenhof

Leende krijgt winkelpassage

LEENDE - Juli volgend jaar opent in Leende een overdekte winkelpassage met vier nieuwe shops. Verder verhuist de Plussupermarkt naar het naastgelegen voormalige pand van textielwinkel Piet Kerkhof.

Vastgoedeigenaar Gerald van Engelen zat sinds eind december 2011 met een groot leeg pand toen textielzaak Piet Kerkhof de deuren sloot. Hij nam architect Nick Matulessy in de arm. Uit zijn koker stamt het idee om de supermarkt te verplaatsen en in de vrijgekomen ruimte een winkelpassage te bouwen. ,,Het huidige winkelcentrum is eigenlijk een soort opeenvolging van verbouwingen. Een beetje een ratjetoe. Met deze vernieuwing kunnen we kwaliteit aan de uitstraling van de winkels toevoegen. Mijn ontwerp zoekt de verbinding met het dorp. Het aangrenzende deel van de Dorpstraat wordt weer onderdeel van het centrum in plaats van 'achterkantstraatje'', vindt Matulessy.

Doorsteek
Na de verhuizing groeit de Plus-supermarkt van 1000 naar 1350 vierkante meter vloeroppervlak. In de vroegere supermarkt komt de doorsteek van de Dorpstraat naar het parkeerterrein aan de Margrietlaan. Zodoende ontstaat een passage onder de terrassen van de bovenliggende appartementen.

Op de kop van de passage, bij het parkeerterrein, is de supermarkt- entree gepland en verder worden er vier nieuwe winkelruimten ingericht. Over de invulling van twee van de winkels zijn gesprekken met geïnteresseerde ondernemers al in een vergevorderd stadium. Gerald van Engelen: ,,We willen een winkelcentrum voor dagelijkse behoeften creëren. Daarom is het belangrijk ondernemers uit te zoeken die bij dat plaatje passen."

Lees het hele artikel donderdag in het ED of in de digitale krant

Volledig scherm
© Ton Spoelder
  1. Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuidoost-Brabant 'uitstekend' (graphic)
    GRAPHIC

    Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuid­oost-Bra­bant 'uitstekend'

    EINDHOVEN/HELMOND - De waterkwaliteit van officieel aangewezen zwemplekken als kustwateren, recreatieplassen en meren in Nederland wordt steeds beter. Kreeg in 2012 nog 67 procent van de Nederlandse zwemwateren het label 'uitstekend', vorig jaar was dit 75 procent. In 2016 was 95 procent van het zwemwater van minstens 'voldoende' kwaliteit en daarmee geschikt voor een verfrissende duik. In deze regio krijgen alle zwemplassen het oordeel 'uitstekend', alleen het Laco Strandbad in Nuenen moet het doen met een 'goed'.

Cranendonck e.o.