Eerdere bijeenkomst van dieet-avond van de artsen in Leende. foto Kees Martens
Volledig scherm
Eerdere bijeenkomst van dieet-avond van de artsen in Leende. foto Kees Martens

Sportarts in Leende: geen koolhydraten meer

LEENDE - De tweede informatiebijeenkomst van het project 'Gezond dorp' in Leende leverde woensdagavond een zaal vol aandachtige toehoorders op. Ruim vijfhonderd belangstellenden trokken naar hotel Jagershorst. Overwegend dertigplussers, waarbij de vrouwen in de meerderheid waren.

Ze luisterden anderhalf uur naar het gloedvolle betoog van sportarts Hans van Kuijk over een voedingspatroon met weinig koolhydraten en meer gezonde vetten. Af en toe pauzeerde hij voor, soms kritische, vragen uit de zaal. Zoals de gevolgen van zo'n dieet voor vegetariërs, diabetici of fanatieke sporters. Steeds kwamen zijn antwoorden neer op het uitbannen van koolhydraten. Een lange opsomming van voedsel dat uit de voorraadkast moest verdwijnen met bovenaan brood, rijst en pasta.

Willem en Nel Heemskerk uit Leende vonden het alles bij elkaar een positief verhaal. "Terwijl we met een zekere scepsis hierheen kwamen. Je kunt er bepaalde problemen mee oplossen, dat was voor ons toch een eyeopener", vond Willem Heemskerk.

  1. Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuidoost-Brabant 'uitstekend' (graphic)
    GRAPHIC

    Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuid­oost-Bra­bant 'uitstekend'

    EINDHOVEN/HELMOND - De waterkwaliteit van officieel aangewezen zwemplekken als kustwateren, recreatieplassen en meren in Nederland wordt steeds beter. Kreeg in 2012 nog 67 procent van de Nederlandse zwemwateren het label 'uitstekend', vorig jaar was dit 75 procent. In 2016 was 95 procent van het zwemwater van minstens 'voldoende' kwaliteit en daarmee geschikt voor een verfrissende duik. In deze regio krijgen alle zwemplassen het oordeel 'uitstekend', alleen het Laco Strandbad in Nuenen moet het doen met een 'goed'.

Cranendonck e.o.