Volledig scherm
© Thinkstock

'We verwachten aanpassingen in het centrumplan Leende'

LEENDE - De informatiebijeenkomst over het centrumplan Leende trok donderdagavond zo'n vijfhonderd belangstellenden naar gemeenschapshuis De Meent. Afgaande op de sprekers en de reacties uit de zaal had het merendeel van de Leendenaren een voorkeur voor het alternatieve centrumplan Hart van Leende. Vooraf had de gemeente al laten weten niet aanwezig te zullen zijn, omdat er geen keuze meer gemaakt kan worden.

De bijeenkomst was een initiatief van de dorpsraad Leende, het gebruikerscollectief en de klankbordgroep omwonenden. Ze bespraken en vergeleken het gemeentelijke plan met het alternatieve centrumplan Hart van Leende van Marcel van de Wolfshaar en Frank de Win.

Veel insprekers vonden de afwezigheid van de gemeente een gemis. De leden van het gebruikerscollectief zochten naar een genuanceerd verzoek aan het college: "We verwachten van de gemeente geen 180-gradendraai, maar wel aanpassingen in het plan. En we zijn gemotiveerd dit gerealiseerd te krijgen."

De dorpsraad had een minder uitgesproken voorkeur, maar plaatste vraagtekens bij onder meer de verkeersveiligheid van het gemeentelijke plan. Vooral wat betreft het parkeren en de ontsluiting van het gebied. De raad had, zoals in het alternatieve plan, liever een toegang via de Kerkstraat gezien om de Schoolstraat te ontlasten. Ook de aansluiting van de horecafunctie op het marktplein was volgens de raad onvoldoende.

Vanuit de klankbordgroep werd de parkeerproblematiek aangekaart. Er zijn volgens de omwonenden waarschijnlijk zestig tot tachtig parkeerplaatsen te weinig gepland in het gemeentelijke ontwerp. Ook de privacy van de huidige buren van het plangebied komt volgens de groep in gevaar door de inkijk vanuit de nieuw te bouwen huizen.

Via een schriftelijke stemming konden de bezoekers na afloop van de bijeenkomst hun voorkeur voor de plannen uitspreken. De uitslag volgt later.

  1. Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuidoost-Brabant 'uitstekend' (graphic)
    GRAPHIC

    Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuid­oost-Bra­bant 'uitstekend'

    EINDHOVEN/HELMOND - De waterkwaliteit van officieel aangewezen zwemplekken als kustwateren, recreatieplassen en meren in Nederland wordt steeds beter. Kreeg in 2012 nog 67 procent van de Nederlandse zwemwateren het label 'uitstekend', vorig jaar was dit 75 procent. In 2016 was 95 procent van het zwemwater van minstens 'voldoende' kwaliteit en daarmee geschikt voor een verfrissende duik. In deze regio krijgen alle zwemplassen het oordeel 'uitstekend', alleen het Laco Strandbad in Nuenen moet het doen met een 'goed'.

Cranendonck e.o.