Medewerkers van Matrho mogen sporadisch met gasmaskers hun pand in. Dit is nu voor de foto in scene gezet. foto ton van de Meulenhof
Volledig scherm
Medewerkers van Matrho mogen sporadisch met gasmaskers hun pand in. Dit is nu voor de foto in scene gezet. foto ton van de Meulenhof

'Koppijn, zweren en kokhalzen vanwege chemische vaten in Helmond'

HELMOND - Hugo Oomen was er al 'helemaal klaar' mee, maar begint met de dag bozer te worden. De reden: de lekkende vaten met zuur die staan opgeslagen bij zijn buurman in Helmond. Woensdag werd begonnen met het opruimen van het chemische afval. Wat Oomen betreft kan het niet snel genoeg worden opgeruimd. De vaten bezorgen hem en zijn personeel koppijn. Letterlijk zelfs.

Dat laatste was reden om zijn bedrijfspand 1 november op slot te gooien, nadat het eerder door instanties juist 'veilig' was verklaard. "Een van mijn werknemers moest kokhalzen en had vaak koppijn, een ander had last van ontstekingen aan zijn oog en iemand had zweren op zijn arm", vertelt Oomen. "Dan kun je het geen toeval meer noemen. Ik heb gebeld met de Arbeidsinspectie en die hebben de boel onmiddellijk stilgelegd."

Zoutzuur
Uit metingen bleek later dat er lage concentraties zoutzuurgas in de lucht zaten. Oomen: "Dan vraag ik me af hoe de Omgevingsdienst kan zeggen dat alles veilig was? Dat er geen gezondheidsrisico's waren? Die waren er dus wel!" De Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant laat weten dat er inderdaad geen gezondheidsrisico's waren. Maar daarbij ging het wel om búiten het pand, in de omgeving dus. Voor de situatie in het gebouw van Matrho zelf is de Arbeidsinspectie verantwoordelijk. Die kon daar gisteren nog geen antwoord op geven.

Meer in het ED van zaterdag of via de digitale krant.

 1. Helmond kent weinig grote evenementen die veel publiek trekken in het voorjaar
  ANALYSE

  Helmond kent weinig grote evenementen die veel publiek trekken in het voorjaar

  HELMOND - Het Drakenbootfestival komt eraan. Daarna de Kasteeltuinconcerten. Helmond heeft dit jaar weer lang moeten wachten op de grote evenementen. Natuurlijk, de carnavalsoptocht trok veel kijkers en in april was het elf dagen kermis. Maar het voorjaar ging voorbij zonder echte publiekstrekker waarvoor duizenden mensen het centrum in trekken. Levendigheid die past bij een gemeente van deze omvang. Het is zo stil in mei.
 2. Healthy Sisters uit Helmond: 'Goed om groene smoothies te drinken tijdens warme dagen ramadan'

  Healthy Sisters uit Helmond: 'Goed om groene smoothies te drinken tijdens warme dagen ramadan'

  HELMOND -  Ze maken er voortaan grappen over. „Altijd is het in Nederland koud, maar als de ramadan begint is het ineens heet. Zo gaat het nu al drie jaar”, zegt Najima Kharbouch met een lach. Zaterdag 27 mei, de eerste dag van de islamitische vastenmaand, wordt het tropisch warm in Zuidoost-Brabant. Tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten en drinken is dan nog net even lastiger. „Maar voor gezonde mensen moet het geen probleem zijn.”