Volledig scherm
© Thinkstock

Turken in Helmond de straat op

HELMOND - Zo'n 150 Turken verzamelden zich in de nacht van vrijdag op zaterdag op het Ameideplein in Helmond. Ze gaven daarmee gehoor aan de oproep van de Turkse president Erdogan om zich te verzetten tegen de coup van militairen.

In het Cultureel Centrum in de Molenstraat volgden Turken bij het tv-scherm tot in de vroege ochtend de verwikkelingen in hun moederland. Het kwam voor hen heel onverwacht, zegt Tuncay Toraman. "Dit is sinds maart in het geheim voorbereid." Hier in dit centrum geen bijval voor de coup. "Het volk heeft gewonnen", stelt Tuncay. "Ik ben het niet altijd met Erdogan eens, maar hij wil de vrede een kans geven."

Tuncay denkt dat veel militairen die meededen, alleen maar bevelen hebben opgevolgd. "Zij wilden niet schieten op hun eigen volk." En dat volk heeft volgens hem gesproken.

De Turkse Helmonders zeggen dat de positie van Erdogan alleen maar sterker is geworden door deze gebeurtenissen. De vader van Tuncay is op weg naar Turkije. "Met de auto. Hij is vandaag (zaterdag) gegaan, maar had het liefst vrijdag al vertrokken, direct toen het nieuws bekend werd."

In de Heistraat staan enkele jonge Turken met elkaar te praten. Niet over de coup maar over voetbal. Ook hier blijdschap over het mislukken van de staatsgreep. "Ik was even bang voor een burgeroorlog", bekent Tufan Top. "Het lijkt wel of heel het land achter Erdogan staat", aldus Canberk Cansiz. Hij heeft veel vrienden die nu in Turkije zijn. "Ze zouden vandaag terug vliegen. Maar moeten nu wachten."

  1. Overzicht: branden teisteren de regio

    Overzicht: branden teisteren de regio

    EINDHOVEN – Tankautospuiten, hoogwerkers en extra hulpdiensten draaiden overuren en reden naar Budel, Eindhoven, Deurne en Eersel. Brandweerlieden rukten uit, extra hulpdiensten werden opgetrommeld en talloze sirenes loeiden: de ene brand was nog niet geblust of de volgende woedde alweer. De één nog groter dan de ander. Deuren en ramen moesten op slot: er gingen meerdere NL-alerts de deur uit. Ja, het was afgelopen weken veelvuldig raak in deze regio.
  2. Hema in de fout met beelden voor wraakvader Mario Haazen

    Hema in de fout met beelden voor wraakvader Mario Haazen

    ASTEN - De Hema in Asten is zijn boekje te buiten gegaan door bewakingsbeelden te verstrekken aan wraakvader Mario Haazen. De landelijke Hema-organisatie concludeert dat na intern onderzoek. "We nemen de privacy van onze klanten heel serieus. De Hema behandelt privacygevoelige informatie in strikte overeenstemming met de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Dit incident is niet in lijn met ons beleid", zegt een woordvoerster van het bedrijf.