Volledig scherm
© stock.xchng

Windenergie Dierdonk geeft Helmond en Peel energie

HELMOND - De werktitel is Windenergie Dierdonk, maar de bedoeling is dat inwoners van de hele stad én de Peel groene stroom kunnen afnemen van molens in Helmond. Als het aan Windenergie Dierdonk ligt, staan over een tijdje drie tot zes windmolens in Helmond.

Inwoners van de stad en omliggende Peeldorpen kunnen een aandeel kopen en zo in hun eigen stroombehoefte voorzien. Het plan voor deze coöperatie staat in de kinderschoenen. Provincie en gemeente Helmond zijn bereid mee te werken.

Windenergie Dierdonk is een initiatief van wijkbewoners Mark Snijders en Jan van Aert. "Wij willen bijdragen aan het streven van de stad om klimaatneutraal te zijn in 2035", verklaart Van Aert, tevens fractievoorzitter van politieke partij Helmond Aktief. Snijders en Van Aert willen in 2017 de coöperatie Windenergie Dierdonk oprichten. "Wij onderzoeken nu mogelijkheden en willen in januari een voorstel indienen bij de gemeenteraad."

De gemeente Helmond staat welwillend tegenover het initiatief. Wethouder duurzaamheid Paul Smeulders heeft eerder aangegeven open te staan voor windmolens in de stad. Hij wil eventueel grond daarvoor beschikbaar stellen. Wel geldt de voorwaarde dat de energie in Helmond terechtkomt en de opbrengsten naar burgers gaan.

De provincie Noord-Brabant is over het algemeen ook gecharmeerd van duurzame initiatieven van burgers. Wel stelt zij als eis dat er minimaal drie, maar liever nog zes molens per initiatief geplaatst worden.

Lees woensdag het hele artikel in het ED of via de digitale krant.

 1. Helmond kent weinig grote evenementen die veel publiek trekken in het voorjaar
  ANALYSE

  Helmond kent weinig grote evenementen die veel publiek trekken in het voorjaar

  HELMOND - Het Drakenbootfestival komt eraan. Daarna de Kasteeltuinconcerten. Helmond heeft dit jaar weer lang moeten wachten op de grote evenementen. Natuurlijk, de carnavalsoptocht trok veel kijkers en in april was het elf dagen kermis. Maar het voorjaar ging voorbij zonder echte publiekstrekker waarvoor duizenden mensen het centrum in trekken. Levendigheid die past bij een gemeente van deze omvang. Het is zo stil in mei.
 2. Healthy Sisters uit Helmond: 'Goed om groene smoothies te drinken tijdens warme dagen ramadan'

  Healthy Sisters uit Helmond: 'Goed om groene smoothies te drinken tijdens warme dagen ramadan'

  HELMOND -  Ze maken er voortaan grappen over. „Altijd is het in Nederland koud, maar als de ramadan begint is het ineens heet. Zo gaat het nu al drie jaar”, zegt Najima Kharbouch met een lach. Zaterdag 27 mei, de eerste dag van de islamitische vastenmaand, wordt het tropisch warm in Zuidoost-Brabant. Tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten en drinken is dan nog net even lastiger. „Maar voor gezonde mensen moet het geen probleem zijn.”