Volledig scherm
Meierijstad.

Meierijstad wordt de grootste van Brabant

SINT-OEDENRODE - Meierijstad wordt de grootste gemeente van de provincie Noord-Brabant. De gemeente die per 1 januari 2017 ontstaat na de fusie van Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode krijgt een oppervlakte van 185,5 vierkante kilometer.

Daarmee blijft Meierijstad de huidige grootste gemeente van de provincie, Moerdijk (184 vierkante kilometer), nipt voor. 'Hemelsbreed van Zevenbergschen Hoek tot Willemstad bijna 25 kilometer. Moerdijk is qua oppervlakte de grootste gemeente van Noord-Brabant', schrijft de gemeente Moerdijk nu op haar website en in folders. "Dat kunnen we straks dus niet meer in onze folders schrijven", reageert een woordvoerster van de gemeente Moerdijk. "Dat is dan zo."

Zevende
Qua inwonertal wordt Meierijstad met bijna 80.000 inwoners de zevende gemeente van de provincie. Eindhoven blijft in Brabant de grootste met ruim 225.000 inwoners. In Nederland blijft Meierijstad nog een 'kleine speler'. De grootste gemeente van het land is namelijk Noordoostpolder met een oppervlakte van liefst 460 vierkante kilometer.

Het Eindhovens Dagblad, editie Eindhoven Noord, start dinsdag 20 september met een serie over Meierijstad in aanloop naar de herindeling. Het eerste deel van de serie Start Meierijstad belicht veel statistieken over de nieuwe gemeente.

  1. Hema in Asten op de vingers getikt na verstrekken bewakingsbeelden aan wraakvader Mario Haazen

    Hema in Asten op de vingers getikt na verstrekken be­wa­kings­beel­den aan wraakvader Mario Haazen

    ASTEN - De Hema in Asten is zijn boekje te buiten gegaan door bewakingsbeelden te verstrekken aan wraakvader Mario Haazen. De landelijke Hema-organisatie concludeert dat na intern onderzoek. "We nemen de privacy van onze klanten heel serieus. De Hema behandelt privacygevoelige informatie in strikte overeenstemming met de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Dit incident is niet in lijn met ons beleid", zegt een woordvoerster van het bedrijf.

poll

Voor een 'sorry' van de overheid voor Q-koortsslachtoffers is het nu te laat

Voor een 'sorry' van de overheid voor Q-koortsslachtoffers is het nu te laat

  • Eens (69%)
  • Oneens (31%)
527 stemmen