Volledig scherm
© Thinkstock

Sint-Oedenrode gaat minder ozb betalen

MEIERIJSTAD - Het gelijktrekken van gemeentelijke heffingen in de fusiegemeente Meierijstad (Sint-Oedenrode, Veghel en Schijndel) pakt vooral voor bedrijven in Veghel slecht uit. Ondernemers in de voormalige gemeente Veghel gaan 10 procent meer onroerendezaakbelasting (ozb) betalen dan vorig jaar. Mits de gemeenteraad op 9 maart akkoord gaat met dit voorstel van het college van B en W.

Bedrijven in de voormalige gemeente Sint-Oedenrode gaan daarentegen 6 procent minder aan ozb betalen. En in Schijndel 1,5 procent meer.

De ozb voor bedrijfspanden met een gemiddelde woz-waarde (Wet Onroerende Zaken) van 488.000 euro komt in Meierijstad dit jaar neer op 921,61 euro. In Veghel was dat vorig jaar 837,55 euro, in Sint-Oedenrode 980,50 en Schijndel 908 euro.

Geen warm welkom
Fusiegemeente Meierijstad is volgens de wet verplicht om de ozb binnen drie maanden gelijk te trekken. ,,De coalitie koos er voor om de totale opbrengst niet te laten stijgen en een gemiddelde te nemen”, zegt wethouder Jan Goijaarts (CDA, financiën). ,,Dan ontkom je er niet aan dat de ene plaats er slechter af komt dan de andere.”

Voorzitter Maddy Goossens van Platform Ondernemend Meierij­stad (POM) is negatief verrast door de aangekondigde ozb-verhoging voor bedrijven in Veghel. ,,Dit wordt natuurlijk niet als een warm welkom ervaren”, zegt Goossens, zelf ook ondernemer in Veghel. ,,We zullen het college om een nadere uitleg vragen, want dit is toch wel een forse verhoging.”

Grootste verschil
Voor woningeigenaren is het grootste verschil te zien in Sint-Oedenrode, daar gaan burgers 7,5 procent minder betalen aan ozb. Ook in Schijndel zijn woningbezitters iets beter af met 1,7 procent minder. In Veghel gaan burgers 1,2 procent meer betalen.

Een eigenaar van een woning in Meierijstad met een gemiddelde woz-waarde van 254.000 euro betaalt in Meierijstad dit jaar 312,25 euro. In Sint-Oedenrode was dat vorig jaar nog 337,75 euro.

poll

Voor een 'sorry' van de overheid voor Q-koortsslachtoffers is het nu te laat

Voor een 'sorry' van de overheid voor Q-koortsslachtoffers is het nu te laat

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
1533 stemmen