article
1.6078461
BESTE LEZER - In de rubriek 'Beste lezer' gaan leidinggevende redacteuren in op ontwikkelingen bij het ED en op journalistieke keuzes die de redactie maakt.
Beste lezer - Altijd voorop
BESTE LEZER - In de rubriek 'Beste lezer' gaan leidinggevende redacteuren in op ontwikkelingen bij het ED en op journalistieke keuzes die de redactie maakt.
http://www.ed.nl/mening/beste-lezer-altijd-voorop-1.6078461
2016-06-04T11:04:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.151016.1341434474!image/image-151016.jpg
Eindhoven,Beste lezer,hermes
Mening
Home / Mening / Beste lezer - Altijd voorop

Beste lezer - Altijd voorop

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Mario Bouwmans.
  BESTE LEZER - In de rubriek 'Beste lezer' gaan leidinggevende redacteuren in op ontwikkelingen bij het ED en op journalistieke keuzes die de redactie maakt.
  We lachten, schreeuwden en vloekten

  Je maakt het niet makkelijk iedereen naar de zin. Dat leer je snel als je voor de krant schrijft. Met een onthulling kun je bij lezers en collega's punten scoren, terwijl je bij de instantie waar het nieuws over gaat voortaan persona non grata bent. Of andersom, je schetst een prachtig geschreven portret van iets of iemand, maar lezers vinden dat weer niet kritisch genoeg. Of ze vinden het te licht voor voorop.

  Misschien zijn er onder de uwen nog die vinden dat van de krantenvoorpagina's het wereldleed moet afdruipen. Bij tijd en wijle geven oorlog en verderf ook nu nog nieuwe rouwranden aan de krantentree, toch is het neerslachtige en negatieve er geen alleenheerser (meer). In de etalage van alledag is ook plaats voor levenslust en vrolijkheid, het liefst van heel dichtbij.

  Een tip: hang thuis eens een aantal voorpagina's van een week aan de muur, dat geeft verhelderende inzichten. Ik spreek uit ervaring als deelnemer aan het groepje reflecterende redacteuren dat meestal op dinsdag naar recent werk staart. Ik fris uw en mijn geheugen even op: we keken naar een zee van hennep onder de kop 'drugscrimineel in het nauw'; de blazende basklarinettist en natuurkundige Steven Henry uit Eindhoven tegen een graffiti-achtergrond (spijtig genoeg stond dezelfde foto door een misverstand nog twee keer groot in de krant); een stralende koningin Máxima bezoekt de lichtstad waar ook nog eens behoefte aan meer topevenementen bestaat; een forse rode-loperfoto van debuterend filmregisseur Frank Lammers boven nieuwe cijfers van Q-koortsslachtoffers en verder vooral heel veel Steven Kruijswijk. De Nuenense wielrenner die kwam, zag en viel. Roze kleurde rood.

  'We lachten, schreeuwden en vloekten', schreef collega John Graat op wat velen hadden ervaren, met grote waardering voor de aardappeletende klimgeit die veel 'gewone stervelingen hoop en uitzicht op nieuwe dromen' had gegeven. Zelden kreeg deze verslaggever zo veel warme reacties van vriend en vijand op een verhaal als dit keer, al konden we in de krant ook lezen dat sommige lezers het wat overtrokken vinden en zich storen aan het hoge sportgehalte op de voorpagina.

  Maak de borst maar nat, de sportzomer moet nog beginnen. Over de hele linie valt het met de sport voorop best mee; ik heb niet de indruk dat we doorslaan. Een krant die met zijn lezers meeleeft en meebeweegt, kan moeilijk de ogen sluiten voor het belang dat mensen hechten aan sport, sportsuccessen en sportdrama's.

  Kijkend naar die voorpagina's groeit de overtuiging dat het ED ook als tabloidkrant gerijpt is. We maken sprankelende, afwisselende, zeer regionale vensters die uitnodigen om naar binnen te kijken, daar wacht meer leesstof én voor ieders smaak. Ongetwijfeld zijn sommige lezers nog altijd niet de grootformaatkrant vergeten waar we voorop diverse onderwerpen ruimer aan bod konden laten komen. Nu moeten we kiezen, waar niks mis mee is. We kunnen bovendien nog altijd uitpakken, maar dan met één onderwerp. De wijze waarop dat is gebeurd bij de presentatie van Eindhovens nieuwe burgemeester - 'Dit is 'm' met een levensgrote John Jorritsma prominent in beeld - toont aan dat we op de goede weg zijn, zelfs met niet-sport onderwerpen.