article
1.6336293
BESTE LEZER - In de rubriek 'Beste lezer' gaan leidinggevende redacteuren in op ontwikkelingen bij het ED en in de journalistiek. Vragen of opmerkingen: c.paulussen@ed.nl
Beste lezer - Boos
BESTE LEZER - In de rubriek 'Beste lezer' gaan leidinggevende redacteuren in op ontwikkelingen bij het ED en in de journalistiek. Vragen of opmerkingen: c.paulussen@ed.nl
http://www.ed.nl/mening/beste-lezer-boos-1.6336293
2016-09-03T08:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.151014.1341434367!image/image-151014.jpg
Eindhoven,Beste lezer,hermes
Mening
Home / Mening / Beste lezer - Boos

Beste lezer - Boos

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Chris Paulussen.
  BESTE LEZER - In de rubriek 'Beste lezer' gaan leidinggevende redacteuren in op ontwikkelingen bij het ED en in de journalistiek. Vragen of opmerkingen: c.paulussen@ed.nl

  Boven de lezersreactie staat maar één woord en dat laat geen ruimte voor misverstanden: Boos.De lezer noemt de berichtgeving over de agrarische sector slecht, ongefundeerd, stemmingmakend en vooral weinig journalistiek. Reden genoeg om enkele weken geleden zijn abonnement op te zeggen.

  Maar desgevraagd wilde hij de krant nog wel een kans geven: laat het journalistiek maar zien. Vervolgens viel de kop 'Kippenboer bron van massale vissterfte' (ED 26 augustus) in volstrekt verkeerde aarde.

  'Met afgrijzen' nam de lezer er kennis van. De bron van de vissterfte in de Aa tussen Asten en Helmond lag bij een composteerbedrijf dat meststromen verwerkt. Door een technisch mankement aan een luchtwasser lekte vloeistof – water vermengd met ammoniak – weg met als triest gevolg dat tienduizenden vissen het leven lieten. Ook tot verdriet van de betrokken ondernemer.

  "Op het bedrijf werden dus geen kippen gehouden, maar het ED vond het nodig om het woordje BOER in de kop te plaatsen", schrijft de boze lezer. Het begint volgens hem op een hetze te lijken: "Berichtgeving omtrent geitenhouderij, mestverwerking (of de plannen ertoe), megastallen, voerfabrieken, het houdt niet op. Foto's bij artikelen komen uit een heel oude doos waarop we het ouderwets mest uitrijden met een sproeiplaat te zien krijgen of plaatjes uit '97 van de varkenspest."

  De lezer heeft deels gelijk. In tegenstelling tot wat op de voorpagina van 26 augustus werd gemeld, worden op het betreffende bedrijf geen kippen vermeerderd. De verkeerde informatie was afkomstig van het waterschap en is door de krant overgenomen. Pas na die eerste berichtgeving bleek dat het om een bedrijf gaat dat mest verwerkt en dat is vervolgens in de krant van 27 augustus ook uitgebreid uit de doeken gedaan.

  Een fout in de berichtgeving dus – wie daar ook schuldig aan is –, maar is daarbij sprake van kwade opzet? Gaat het de krant erom boeren in een kwaad daglicht te stellen?

  Dat suggereert bewuste misleiding en dat is een ernstige beschuldiging.

  Er is veel gaande in de veehouderij. Milieu, voedselveiligheid, dierenwelzijn, schaalvergroting, ziektes, om maar enkele in het oog springende onderwerpen te noemen die de gemoederen bezig houden. Er wordt actie gevoerd, de politiek zoekt oplossingen en de krant doet daar verslag van. De boeren zijn goed georganiseerd en mengen zich persoonlijk of via belangenorganisaties als de ZLTO gevraagd en ongevraagd in de discussies. Kiest de krant partij – bewust of onbewust – of richt de kritiek zich op de boodschapper?

  De kritische lezer wijst erop dat voor boeren veel op het spel staat en dat de belangen vaak tegengesteld zijn.

  "Burgers willen graag koeien in de wei zien, maar van een koe op stal kan je de mest opvangen in de put en deze aanwenden op het juiste moment, waardoor het milieu gespaard wordt… De hoge eisen aan welzijn en voedselveiligheid kosten de boer veel tijd en geld, terwijl hij op de wereldmarkt met lagere prijzen moet concurreren met producten uit andere landen waar het niet zo nauw komt…"

  "Er is behoefte aan dialoog tussen burger en boer op basis van feiten en objectieve berichtgeving", aldus de lezer. Daarmee zitten wij op één lijn, maar wel met de kanttekening dat die objectieve berichtgeving ook kritisch moet zijn en niet per definitie positief kan zijn voor boeren.

  Tot slot heeft de lezer nog een tip voor 'de media of de burgers die het fijne ervan willen weten': op www.nvv.nl staat een factsheet met weetjes over de varkenshouderij.

  Bij deze.