article
1.6262583
BESTE LEZER - In de rubriek 'Beste lezer' gaan leidinggevende redacteuren in op ontwikkelingen bij het ED en in de journalistiek. Vragen of opmerkingen: c.paulussen@ed.nl
Beste Lezer - Brief aan Yuri
BESTE LEZER - In de rubriek 'Beste lezer' gaan leidinggevende redacteuren in op ontwikkelingen bij het ED en in de journalistiek. Vragen of opmerkingen: c.paulussen@ed.nl
http://www.ed.nl/mening/beste-lezer-brief-aan-yuri-1.6262583
2016-08-13T08:33:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.151014.1341434367!image/image-151014.jpg
Eindhoven,Beste lezer,Rio2016,hermes
Mening
Home / Mening / Beste Lezer - Brief aan Yuri

Beste Lezer - Brief aan Yuri

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Chris Paulussen.
  BESTE LEZER - In de rubriek 'Beste lezer' gaan leidinggevende redacteuren in op ontwikkelingen bij het ED en in de journalistiek. Vragen of opmerkingen: c.paulussen@ed.nl

  Voor Nederlandse ochtendkranten worden de Olympische Spelen eigenlijk aan de verkeerde kant van de wereld gehouden. Als de kranten op de pers gaan, wordt in Rio de Janeiro nog volop gestreden om de medailles. Internet heeft geen last van vijf uur tijdsverschil – via ed.nl/rio2016 kunnen de Olympische Spelen 24 uur per dag worden gevolgd – maar veel nieuws uit Rio haalt de papieren krant pas een dag later.

  Voor de redacties is het elke dag weer een race tegen de klok om toch zo veel mogelijk nieuws mee te nemen. De krant die het laatst gedrukt wordt, is het beste af. Mede daardoor lukte het ons als ED om als een van de weinige kranten vorige week zaterdag op de voorpagina een foto van de opening van de Olympische Spelen te plaatsen. Het zijn van die succesjes, die niet kunnen tippen aan een gouden medaille – dat weten wij ook wel –, maar waar een krantenredactie wel op kickt.

  Persalarm
  Toen maandag in Rio het nieuws over Yuri van Gelder bekend werd, was het in ons land al dinsdag. Om 02.06 uur kwam het ANP met een persalarm: 'Yuri van Gelder moet Olympische Spelen verlaten na alcoholgebruik'. Te laat voor de ochtendkranten van die dag. Met het 'nieuws' over het vertrek van Van Gelder konden de kranten op woensdag niet meer aankomen op hun voorpagina's, ook niet omdat er in de loop van dinsdag nauwelijks meer boven water was gekomen over wat zich nu precies in Rio had afgespeeld rond de turner. Voorbij gaan aan de gebeurtenis, die een dag lang alle berichtgeving en alle gesprekken over de Olympische Spelen had beheerst, kon ook niet.

  Creativiteit
  In zo'n geval is creativiteit vereist om de lezer toch nog te verrassen. Het ED koos voor een zowel opiniërende als duidende aanpak in de vorm van een brief, waarin Arjen Vos – de chef van onze sportredactie – zich richtte tot Van Gelder.

  Op die brief is zeer verschillend gereageerd. 'Geen wereldnieuws dat het waard is om op de voorpagina van een serieuze krant te staan', meenden lezers. Zij vonden het bovendien 'bespottelijk om het zo op te nemen voor een sporter die zich zo misdraagt en de discipline niet kan opbrengen om normale regels van fatsoen in acht te nemen'. Een geval van 'eigen schuld, dikke bult' dus.

  Gissen
  Een andere lezer sprak van een 'ongepaste brief', geschreven zonder de echte reden te kennen waarom Yuri van Gelder naar huis was gestuurd. 'Zodat heel de regio weer lekker mee kan gissen'.

  Weer een ander vroeg zich af waarom zo'n 'denigrerend, belerend en oordelend' opiniestuk op de voorpagina stond. Die reacties doen wat mij betreft geen recht aan de brief van Arjen Vos, die – in tegenstelling tot veel anderen – juist geen meedogenloos oordeel wilde vellen over de handelwijze van de sporter of de beslissing om hem naar huis te sturen, zolang niet precies bekend was wat in Rio was gebeurd. Is er meer aan de hand? Speelt het verleden van Van Gelder een rol? We weten het niet, aldus Vos. Daaraan toevoegend dat Van Gelder hoe dan ook dom is geweest.

  Compassie
  Uit de 'Beste Yuri'-brief sprak verbazing, verbijstering zelfs, maar vooral ook compassie voor de sporter die zich zo knap had opgericht, die respect en bewondering had afgedwongen en die dan toch weer was bezweken en zijn kansen op olympisch succes had vergooid. Dat was veel lezers uit het hart gegrepen. Mij ook.