article
1.6179458
BESTE LEZER - In de rubriek 'Beste lezer' gaan leidinggevende redacteuren in op ontwikkelingen bij het ED en in de journalistiek. Vragen of opmerkingen via e-mail.
Beste lezer - Examen
BESTE LEZER - In de rubriek 'Beste lezer' gaan leidinggevende redacteuren in op ontwikkelingen bij het ED en in de journalistiek. Vragen of opmerkingen via e-mail.
http://www.ed.nl/mening/beste-lezer-examen-1.6179458
2016-07-09T07:35:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.151014.1341434367!image/image-151014.jpg
Eindhoven,Beste lezer,Krant,hermes
Mening
Home / Mening / Beste lezer - Examen

Beste lezer - Examen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Chris Paulussen.

  BESTE LEZER - In de rubriek 'Beste lezer' gaan leidinggevende redacteuren in op ontwikkelingen bij het ED en in de journalistiek. Vragen of opmerkingen via e-mail.

   

  Op dinsdag vellen we met een aantal redacteuren een oordeel over de kranten van de afgelopen week.  Wat hebben we goed gedaan? Wat kan beter? En wat moeten nooit meer doen? Dat doen we niet voor de lol. We evalueren ons werk om ervan te leren. En die exercitie kan wel eens pijnlijk zijn. Niet omdat we collega's ter plekke afbranden, maar wel omdat degene die verantwoordelijk is voor een minder gelukkige keuze zich dat aantrekt.

  Openbaar examen
  De krant maken is elke dag in het openbaar examen doen. Die is niet van mezelf, maar van de vader van een collega. Als je een onvoldoende scoort, krijg je de volgende dag een herkansing. Daarmee stel je je weer bloot aan kritiek. Wie daarvoor terugschrikt, kan beter een ander vak zoeken. Angst om fouten te maken is een slechte raadgever voor een krantenmaker. Het leidt tot risicoloze keuzes. Tot saaie kranten. Altijd goed voor een zesje, maar nooit spraakmakend. Wil je de lezer verrassen, dan moet je durven kiezen. De ene dag het wereldnieuws op de voorpagina, de andere dag een bijzondere, aangrijpende gebeurtenis dichtbij. Zoals op zaterdag 2 juli het verhaal over Marco van Berlo uit Someren-Heide. Drie jaar geleden vroeg hij zijn Karen ten huwelijk bij de finish van de Kennedymars. Nu is zij zwanger en hij ongeneeslijk ziek. Familieleden liepen de tachtig kilometer lange tocht als eerbetoon aan Marco. En passant haalden zij ruim 1.600 euro op voor het KWF Kankerfonds, zoals Marco dat twaalf jaar geleden deed na het overlijden van zijn moeder. Met zoveel dramatiek in één verhaal was er geen moment van twijfel bij de eindredactie: dit hoorde thuis op de voorpagina. Maar met meer dan honderdduizend examinatoren doe je het nooit voor iedereen goed. Dus waren er ook enkele lezers die spraken van een persoonlijk drama, dat een plaats verdiende in de krant, maar niet op de voorpagina, want daar hoort het wereldnieuws te staan.

  Hugo Borst
  Zo komen er elke dag reacties van lezers. De een prijst Hugo Borst voor de verhalen over zijn dementerende moeder, een ander kan hem niet luchten of zien. 'Het ED op z'n belachelijkst', schrijft een lezer bij een groot uitgevallen foto van een muurschildering van sterspeler Gareth Bale van Wales in zijn geboorteplaats Whitchurch. En met het verhaal over de trouwerij in de kraamkamer van het Albert Schweitzer-ziekenhuis in Dordrecht zakte de krant volgens een abonnee zelfs door de ondergrens. Een krant maken is geen wiskunde. Je zou het met jurysport kunnen vergelijken. Het vonnis is nooit helemaal objectief en zelden eensluidend. Dat mag geen reden zijn om elke dag voor een zesje te gaan.

  Zomerkranten
  Vanaf deze week maken wij 'zomerkranten'. Vroeger – en dat is nog niet eens zo lang geleden – betekende dat vooral dunnere kranten. In de zomervakantie ploften de kranten niet op de deurmat, maar waren ze soms zo dun dat ze langzaam naar beneden zeilden om vervolgens met een zachte zucht te landen. Fijn voor wie wilde uitslapen, teleurstellend voor wie er eens lekker voor wilde gaan zitten om de krant te lezen. Er was wat te zeggen voor die dunnere kranten. In de vakantie is er minder nieuws. De wereld draait wel door en in conflictgebieden wordt geen wapenstilstand uitgeroepen, maar met de landelijke en lokale politiek op reces, sportcompetities die stilliggen en bedrijven en instellingen die op een laag pitje draaien is er veel minder om over te schrijven. Een prima tijd voor journalisten om hun vrije dagen op te nemen en een uitgelezen mogelijkheid om papier te besparen. Maar dat was dus vroeger. Onze huidige eigenaar, de Persgroep, is niet zo van de dunne kranten. Niet door het jaar en niet in de vakantie. Dus maken we wel een zomerse krant maar gaan we in omvang maar een beetje terug.