article
1.6159967
BESTE LEZER - In de rubriek 'Beste lezer' gaan leidinggevende redacteuren in op ontwikkelingen bij het ED en in de journalistiek. Vragen of opmerkingen via e-mail.
Beste lezer - Hagel
BESTE LEZER - In de rubriek 'Beste lezer' gaan leidinggevende redacteuren in op ontwikkelingen bij het ED en in de journalistiek. Vragen of opmerkingen via e-mail.
http://www.ed.nl/mening/beste-lezer-hagel-1.6159967
2016-07-02T08:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.151016.1341434474!image/image-151016.jpg
Someren,Klimaat,Weer,Beste lezer,Hagel,hermes
Mening
Home / Mening / Beste lezer - Hagel

Beste lezer - Hagel

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Mario Bouwmans.
  BESTE LEZER - In de rubriek 'Beste lezer' gaan leidinggevende redacteuren in op ontwikkelingen bij het ED en in de journalistiek. Vragen of opmerkingen via e-mail.

  De tennisballenhagel kwam onverwacht. De hemel verduisterde, de wind blies een onheilspellende voorbode en plots hamerde een orkest met glazen kanonskogels daken, auto's, zelfs hele bedrijven en dromen van velen van u aan diggelen. Vooral Luyksgestel, Someren en Asten kregen om de oren.

  In de app-groepen van de redactie gingen al snel zorgwekkende berichten en beelden rond. De achterwacht maakte zich klaar om af te reizen naar Luyksgestel, maar kwam niet verder dan zijn eigen voordeur, gestopt door het meedogenloos aanvallende ijs dat ook zijn dak perforeerde. Een collega in een ijsvrije zone nam het over en greep naar de telefoon. Het nieuws stroomde binnen, via de digidesk, via de verslaggevers, via de fotografen.

  'Den Haag' mag het weigeren te erkennen, maar Zuidoost-Brabant onderging een natuurramp van ongekende proportie. Het algehele gevoelen op de redactie de dag erna was dat dat niet van de krant afspatte. Het beeld van een dreigende wolkenpartij met een beschadigd dak gaf nauwelijks weer welke angsten en ellende mensen hadden doorgemaakt. We misten de superhagel, we misten de mens, de ontreddering over compleet gesloopte straten en wijken. Ze waren er wel, de foto's, hele bijzondere zelfs. Onze hoofdredacteur is niet het type dat gaat zitten zwartepieten, maar hij stelde nuchter vast 'dat het niet slechter kon', ondanks een drukstoring die ook nog opspeelde. "Bij zulke rampen moeten alle seinen op rood. Dan veeg je de eerste pagina's helemaal leeg. We hebben er niet strak genoeg opgezeten, we hebben verzuimd eenvoudigweg het belangrijkste nieuws te brengen, de focus op het nieuws en het gewicht ervan ontbrak. Waarom ging die schakelaar niet om?"

  Een veelheid aan oorzaken kan ik hier opsommen. Laat ik proberen er een paar uit te pikken. De redactie is zo georganiseerd dat aan de In-kant verhalen worden geschreven en beeld aangeleverd en de Uit-kant kiest uit dat aanbod het materiaal om de krant mee samen te stellen. Dat zijn geen gescheiden werelden, zij houden elkaar in evenwicht, zijn op elkaar aangewezen, stellen niets voor zonder elkaar. Op de bewuste avond werd keihard gewerkt, maar werd verzuimd een spin in het web aan te wijzen, iemand die de nieuwsstroom overzag en de juiste kant uit dirigeerde.

  Misschien waren er ook te weinig handjes op de redactie aanwezig, in elk geval werd er te weinig over de bureaus heen met elkaar gepraat en 'gehelikopterd': boven de materie hangend je afvragen wat de lezer morgen belangrijk vindt. Wie jarenlang op de eindredactie van de krant heeft gewerkt, weet dat de beste kranten tot stand komen door aanhoudend hardop denken en meedenken.

  Beleving, durf, gedrevenheid, verwondering, verontwaardiging: het is al vaker gesteld dat die ingrediënten het verschil tussen een goede en een slechte krant maken. Het zou kunnen dat we inmiddels op de redactie ook snakken naar de zomervakantie - met wat meer zon en minder regen graag. Maar we zijn gewoon professionals en voor de meeste kranten die we afleveren, hoeven we ons niet te schamen.

  Ook voor de eerste hagelklap heeft de redactie zich gerevancheerd. Afgezien van de protesten die maandag nog vanuit Someren klonken omdat we de schade daar onvoldoende zouden onderkennen, en afgezien van het ontbreken van de naam bij de voorpaginafoto van de getroffen tuinder die de commissaris van de Koning (wel met naam!) op bezoek kreeg, brachten we krant na krant de gevolgen van het natuurgeweld voor onze regio gedetailleerd, gepassioneerd en met begrip in beeld. Zo moet het.

  Vragen of opmerkingen via e-mail.